BUX
37828

Újraindul a Metro-Goldwyn-Mayer

A csődvédelem alatt álló Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) hitelezői megállapodtak az újrakezdésről, míg a Miramaxot arab befektetők vásárolhatják meg.

MTI-Eco, 2010. december 5. vasárnap, 16:02

Hétvégi amerikai lapértesülések szerint az MGM csődvédelmi eljárását irányító New York-i bíróságon a legnagyobb hitelezők megállapodtak az adósságok átütemezéséről. A 86 éve alapított stúdió így ismét a mozira és a televíziós produkciókra koncentrálhat. 

Az MGM novemberben jelentett fizetésképtelenséget miután több mint 4 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A Los Angeles Times című lapban ismertetett hitelezői megállapodás alternatívája az értékesítés lett volna, a rivális Lionsgate stúdió ajánlatát azonban elutasította az MGM.

A megállapodás révén egyebek között újraindulhatnak a soron következő, 23. James Bond film előkészületei, amelyek a stúdió élet-halál harca miatt szakadtak meg. Az MGM katalógusa az egyik legnagyobb Hollywoodban, több mint 4 ezer alkotást tartalmaz.

Az MGM egy befektetői csoport tulajdona. A japán Sony, a Comcast amerikai kábeltévé-szolgáltató és társaik 2005-ben hitelből vették meg az 1924-ben alapított filmstúdiót 5 milliárd dollárért, és az ilyen ügyleteknél szokásos módon a tartozást a cégre terhelték.

Ugyancsak hétvégi lapértesülések szerint a Walt Disney Co. megállapodott a Miramax stúdió értékesítéséről. A Qatar Holdings, a katari uralkodócsalád által kezelt állami vagyonalap egyik befektetési részlege 660 millió dollárért venné meg a stúdiót.