Újrakezdi a hanglemezgyártást a Sony

A Sony Corp. közel három évtizedes kihagyás után újrakezdi az analóg hanglemezek gyártását a márciustól kezdődött folyó pénzügyi évében.
Dzindzisz Sztefan, 2017. június 29. csütörtök, 10:27
Fotó: Reuters

A zenerajongók körében ugyanis világszerte ismét divatba jött a magyar köznyelvben - tévesen - bakelitlemezként ismert analóg hanghordozó, a mikrobarázdás hanglemez használata.

A Recording Industry Association of Japan szakmai szervezet nyilvántartása szerint 2016-ban Japánban 799 ezer hanglemez készült, míg 2010-ben még csak 105 ezer. (Húsz éve nem látott dolog történt a zeneiparban.)

A Sony, a CD-k elterjedésével párhuzamosan, 1989-ben hagyott fel a hanglemezek gyártásával. Az üzletágat akkor a Toyokasei Co. céghez szervezte ki, amelyik valószínűleg ma már az egyetlen japán hanglemezgyártó vállalat. Világszerte viszont még működik néhány hanglemez-gyártó cég.

A Sony csütörtöki közleménye szerint leányvállalata, a Sony Music Entertainment (Japan) Inc. egy hanglemez-prést helyezett üzembe egyik telephelyén Japánban, valamint egy mesterlemez-vágó berendezést egyik tokiói hangstúdiójában.

A Sony nyolcéves kihagyás után tavaly mutatta be első hagyományos lemezjátszóját, amellyel már digitalizálni is lehet az analóg felvételeket. A Panasonic Corp. pedig szintén tavaly vásárolta vissza Technics lemezjátszó márkáját, amely már hat éve felhagyott a gyártással.

HOZZÁSZÓLÁSOK