Gyilkos drónok gyártásába kezdhet Ukrajna

Egyelőre nem hivatalos információ szerint Ukrajna és Törökország közös vállalkozást akar létrehozni olyan felfegyverzett drónok (becenéven killer dron) gyártására, amilyenekkel Ankara nagy sikerrel segítette Azerbajdzsánt az Örményország elleni hathetes háborúban.
Komócsin Sándor, 2020. november 27. péntek, 19:43
Fotó: AFP

Ukrajna és Törökország közös vállalatot akar létrehozni annak érdekében, hogy a kelet-európai ország 48 darab török Bayraktar TB2 harci drónt állítson elő - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. Ezek azok a fegyverek (becenevükön killer dronok), amelyek kulcsszerepet játszottak az Örményország és Azerbajdzsán között nemrég lezárult hathetes háborúban az azeri oldalon.

Háború tűzszünettel zárult, miután nem kis részben a török katonai segítségnek köszönhetően Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza az örmények lakta, de azeri területen lévő Hegyi-Karabah enklávé körül.

A hír Vagyim Ihorovicstól, az állami tulajdonú Ukrspetsexport fegyvergyár vezérigazgatójától származik, akivel a Left Bank internetes portál készített interjút. Az ügyet bonyolítja, hogy a drónok gyártásához kanadai alkatrészekre van szükség, amelyek szállítását nem csupán üzleti feltételekhez kötik. A bne IntelliNews októberben jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon jelezte felháborodását Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek amiatt, hogy akadozik az utánpótlás, mert kanadai emberjogi csoportok kifogásolták a kandadai segítséggel készült fegyverek felhasználását.

Zelenszkij beleszól

Az ügy érdekessége, hogy Erdogan akkor érte el Trudeau-t, amikor éppen éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel ebédelt. Az utóbbi egy ponton bele is szólt a beszélgetésbe, ami arra utal, hogy nem volt újdonság előtte a török fegyverek ügye. A Bayraktar TB2-t a török Baykar Makina cég gyártja, amely ember nélküli repülő eszközökkel és mesterséges intelligenciával foglalkozik. Törökország azok közé az országok közé tartozik, amelyek előszeretettel vetnek be killer dronokat. E technológia területén az követően lépett előre, hogy megkerülve az USA exportkorlátozását hozzájutott a brit Hornet rakétakazetta-technológia komponenseihez.

Az Ukrspetsexport és a Baykar Makina 2019-ben indította el a Fekete-teneri pajzs névre keresztelt projektet, amelyben együttműködnek az úgynevezett unmanned aerial systems (UAS) területén, a hajtóművek és a távolról irányított fegyverek fejlesztése terén. Ihorovics elmondása szerint ehhez az együttműködéshez hasonló tevékenységre hoznak közös vállalkozást, hogy megkezdjék a drónok gyártását Ukrajnában.

Bevásárolnak

A kijevi védelmi minisztérium 6-12 Bayraktar TB2-re épülő támadó rendszert kíván vásárolni, ehhez kapcsolódva szállnának be a gyártásba is. A Fekete-tengeri pajzs keretében jelenleg a Scythian tankelhárító irányított rakétarendszert fejlesztik, amiből Törökország fog vásárolni - mondta Ihorovics. A drónüzletben az a nagy ötlet, hogy mivel Törökország a NATO tagja, nem szállíthat bármely országnak a világon fegyvereket, ám Ukrajna ezt megteheti majd.

Ugyanakkor az ukrán cégvezető elmondása szerint azokon a piacokon, amelyeken a törökök már jelen vannak - így Azerbajdzsánban - nem fognak üzletelni. Hozzátette még mindehhez, hogy az Ukrajnában gyártandó drónok kissé különbözni fognak török társaiktól, amelyek egyebek mellett szabályosan kiütötték az örmény légvédelmet az örmény-azeri háborúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.28 19:50

@Susala: Ez aztán a nagy gebasszt! Két keresztény és egy moszlim ( iszlám?) ország összefog! De ki(k) ellenében? Végül is a görögök is keresztények?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.11.28 14:44

A prototípust ki is lehetne próbálni itt náléunk... úgy 7-8 millió magyarnak lenne javaslata hogy kikkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html