Amikor reggel felkeltem, első dolgom az volt, hogy a komputeremen megnézzem a londoni értéktőzsde honlapján azoknak a részvényeknek az árát, amelyeket vásárlunk, és jó érzéssel töltött el, amit láttam - mondta a Warren Buffett legendás befektető a CNBC-nek adott interjújában. A papírokat, amelyeket csak egy angol csomag néven említett, pénteken vásárolták. Áruk hétfőre csökkent.

Arra a kérdésre, hogy folytatná-e a vásárlást, egyértelmű igennel felelt annak ellenére, hogy a krími orosz beavatkozás miatt súlyos nemzetközi politikai válság alakult ki Európában. Buffett még azt is hozzátette az elmondottakhoz, hogy akkor is folytatná a részvénybeszerzéseket, ha a kelet-európai országban igazán nagy katonai konfliktus robbanna ki.

Be kell fektetni

Végül is akinek pénze van, annak be kell azt fektetnie valamibe, ráadásul amikor egy nagyobb háború kialakul, akkor a pénz veszít az értékéből. Ez történt gyakorlatilag minden katonai konfliktus idején, amelyről Buffett tud. Az utolsó dolog a pénz, amit az emberek háborúk idején birtokolni akarnak. Földet, házat, értékpapírokat akarnak ehelyett.

Az utóbbit bizonyítja, hogy a második világháború idején a tőzsdék erősödtek. A befektetési szakértő elmondta, hogy az első részvényeket 1942-ben vásárolta a Pearl Harbor elleni japán támadás után. Akkor, amikor a katonai-politikai kilátások nem voltak éppen fényesek.

A tőzsdét megbízhatónak tartja, úgy véli, hogy az amerikai értékpapírpiacokat nem lehet manipulálni. Ő maga úgy tekint az értékpapírpiacra, mint az amerikai üzleti világ megtestesülésére. A piac mérete egyszerűen kizárja a csalásokat: meglehetősen kemény diónak tűnik lebonyolítani egy 20 ezer milliárdos svindlit - utalt a tőzsde értékére.

Menni fog

Értékelése szerint az amerikai gazdaság 2009-ben megindult visszafogott, de folyamatos növekedése folytatódni fog. Ez meglátszik befektetési alapja, a Berkshire Hathaway teljesítményén is. A borzasztóan rossz idő, ami az USA keleti partját sújtja, persze hatást gyakorol a piacra.

Elismételte a Berkshire idei éves beszámolójához mellékelt levelében foglaltakat, amelyek szerint az amatőrök is kereshetnek a tőzsdén, nem csupán a profi befektetők. Azt ajánlja nekik, hogy vásárolják a Vanguard S&P-500 tőzsdeindexalap befektetési jegyeit. Ez az alap a piac egészének teljesítményét tükrözi. Anélkül, hogy kéretlen reklámot csinálna ennek a befektetésnek, az is elmondta, hogy a saját feleségének is ezt ajánlaná akár a Berkshire részvényeinek vásárlása helyett is.

Nem kell szétszedni a PepsiCót

Buffett annak ellenére engedélyezné a Keystone kőolajvezeték megépítését, hogy az versenyt támasztana a Berkshire portfóliójában lévő BNSF vasúttársaságnak, amely komoly szállítási megrendeléseket kap az olajpala-kitermelő cégektől. Elismerte, hogy javítani kell a tartálykocsik minőségét. A balesetek elkerülése érdekében lassították a szerelvények sebességét, de ez nem elég.

A szakértő nem ért egyet azokkal a befektetőtársaival, akik szétválasztanák a PepsiCo-t: külön cégbe vinnék a jól menő rágcsálóüzletágat, illetve a kevésbé hasító üdítőital-bizniszt. Szerinte ezt az ötletet az szüli, hogy a rövid távon gondolkodó befektetők a gyors profitban érdekeltek.