Csökkent az amerikai ipari termelés

Csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága is júliusban az Egyesült Államokban - írja az MTI a szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) jelentése nyomán.
Szász Péter, 2019. augusztus 15. csütörtök, 19:58
Fotó: Reuters

Szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben a júniusban mért 0,2 százalékos növekedés után. Tavaly júliushoz képest 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők 0,2 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak júliusról.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a bányaiparé 1,8 százalékkal csökkent, míg a közüzemi vállalatoké 3,1 százalékkal nőtt. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal esett vissza, míg a bányaiparé 5,5 százalékkal, a közműveké pedig 0,3 százalékkal nőtt.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 77,5 százalékra süllyedt a júniusi 77,8 százalékról. A kapacitáskihasználtsági ráta 2,3 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2018 közötti 79,8 százalékos hosszú távú átlagnál.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK