Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JPMorgan Chase bejelentette, hogy élni fog pénzügyi erejével annak érdekében, hogy ügyfeleit a párizsi klímaegyezményben foglalt célokkal összhangban cselekvésre ösztökélje, s velük együtt dolgozzon az abban foglalt, 2050-ig elérendő zéró szén-dioxid kibocsátás elérése érdekében - adta hírül a The Wall Street Journal.

A bank kész arra, hogy olyan technológiákba fektessen, amelyek csökkentik a szénkibocsátást, és azon dolgozik ügyfeleivel, hogy azok karbonlábnyoma kevesebb legyen.

A klímavédelem trendi

A JPMorgan tőkéje alapján jelenleg a legnagyobb amerikai bank, világszinten a negyedik, mivel megelőzi három jórészt állami tulajdonban lévő kínai bank. Bankárainak és tanácsadóinak befolyása hatalmas világszerte. A bank közleménye szerint arra készül, hogy ügyfeleit meggyőzze, a klímaváltozás elleni harccal sokkal csábítóbbak tudnak lenni a befektetők számára és azt is elérhetik, hogy üzletük ne váljon elavulttá.

Az idők szavát és a közhangulatot már több nagybank is felismerte, nem egy közülük kiszállt emiatt például a sarkkörön túli olajkitermeléssel foglalkozó, illetve a szénbányászattal foglalkozó cégek finanszírozásából. A brit NatWest (a korábbi RBS) és a Barclay's is kötelezettséget vállalt például arra, hogy felhasználja tevékenységét a Párizsi Klímaegyezmény érdekében. A Citigroup pedig bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot azokkal az ügyfelekkel, amelyek nem veszik komolyan a klímaváltozás kérdését.

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben léptette kik az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezményből, s akkor azt mondta, az ország ezzel visszanyerte szuverenitását.

Idő kellett azért a JPMorgannak is

A JPMorgan szerint ahhoz, hogy az egyezményben foglaltak megvalósíthatóak legyenek, a cégeknek és a befektetőknek ki kell találniuk, hogyan lehetne pontosabban mérniük a karbonkibocsátást. Ezután kell előrelépéseket elérniük, amelyek komoly befektetéseket és kiadásokat igényelnek.

A klímaaktivisták már évek óta kérték a JPMorgant, hogy vesse be befolyását és hitelezési erejét a környezetvédelem érdekében. Aktivisták foglalták el nemegyszer a bank fiókjait, jelentek meg az éves részvényei közgyűlésen és a bankvezetés szemére vetették, hogy a fosszilis üzemanyagszektorban aktív cégeket finanszíroz. A JPMorgan jelenleg is mintegy 40 milliárd dollárnyi hitelkitettsége van az olaj- és gázipari társaságok felé, s ezzel a Rainforest Action Network szerint a fosszilis üzemanyagok legnagyobb finanszírozójának számít világszinten.

Ígéretek már voltak

A nagybank már eddig is tett néhány lépést. Februárban azt mondta, hogy eltávolodik az szénkitermeléssel foglalkozó cégektől és ígéretet tett arra, hogy 200 milliárd dollár értékben fog zöld beruházásokat finanszírozni, a saját működését pedig még az idén karbonsemlegessé teszi. Ugyanakkor nem fogja megszakítani a kapcsolatot az olaj. és gázipari cégeivel, azok ugyanis túl fontosak megítélésük szerint a gazdaságnak, s nem fog megszabadulni azoktól az ügyfelektől sem, akik nem értenek egyet a bankkal.

A mostani bejelentés azonban azt mutatja, hogy a bank felfogta, a saját karbonlábnyomát jelentősen növelik azok a dollárok is, amelyeket kihitelez - írja az összefoglaló. Terveik szerint a jövőben erőteljesebben koncentrálnak a környezetvédelmi erőfeszítésekre au energetikai szektorbeli, autóipari ügyfeleiknél, ezekben a szektorokban lehet ugyanis véleményük szerint a legtöbbet tenni.

A hangzatos bejelentés ellenére az nem teljesen derült ki, hogy pontosan mit és hogyan teszi a bank annak érdekében, hogy az ígéretében foglaltak teljesüljenek. A tervek szerint a bank saját ügyfelei karbonkibocsátását új módon fogja mérni. Hogy pontosan mit is, az az ügyfelekkel és külső szakértőkkel történt egyeztetés után derül ki. Az is a jövő zenéje, hogy pontosan mekkora javulást akarnak ebben a majd kialakítandó mérőszámban elérni,. Az előőzetes, 2030-ig elérendő célokat állítólag jövőre közölnek majd.