Montenegró nemzeti légitársasága, a Montenegro Airlines jelentős anyagi veszteségeket szenved el amiatt, hogy gépei nem szállhatnak le a belgrádi repülőtéren - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál beszámolójából. A rossz hírt Vlastimir Ristic, a cég igazgatója osztotta meg a médiával.

A szerb légi irányítás május végén tagadta meg a légitársaság repülőgépeinek fogadását, válaszul arra, hogy a podgoricai kormány nem nyitotta meg a szerb állampolgárok előtt az ország határait.

Ez a legfontosabb útvonalunk. A belgrádi járatok nélkül nem tudom elképzelni, hogyan maradhatnánk talpon - panaszkodott Ristic. Nagyon sok olyan utazójuk van, akit kifejezetten a Podgorica-Belgrád utazás lehetősége érdekel, továbbá Montenegrónak a turisták fogadása szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy ez a közlekedési folyosó működjön.

A Montenegro Airlines az egyik legjobban eladósodott montenegrói vállalat, amely csak az állami támogatásnak köszönhetően képes talpon maradni. A belgrádi kormány ezért érzékeny pontján gyakorol nyomást a montenegrói vezetésre, amely úgy gondolta, hogy ha egy normatív szabály alapján szelektál azok között az országok között, amelyek állampolgárait beengedik, akkor nem kell a bosszútól tartania.

E szerint azok felé az országok felé - köztük Magyarország felé is - nyitnak, amelyek esetén a százezer főre eső fertőzések száma nem haladja meg a 25-öt. Ezt egyelőre nem teljesíti két szomszédos balkáni állam: Bosznia-Hercegovina és Szerbia, így ezek polgáraira 14 napos karantén vár, ha Montenegróba érkeznek.