Válságmegoldó terveket kell írniuk az amerikai nagybankoknak

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a pénzpiaci válság hatására elfogadott úgy nevezett "Dodd-Frank Wall Street-i reform és fogyasztóvédelmi törvény" keretében elfogadta azt a végleges szabályt, amely kötelezővé teszi az 50 milliárd dollárnál nagyobb eszközértékű bankok és pénzintézetek tulajdonosait válságmegoldó tervek készítésére - jelentette a Fed amerikai idő szerint hétfő este.
MTI-Eco, 2011. október 18. kedd, 15:45
Fotó: Napi.hu

A szabályozás értelmében az 50 milliárd dollárnál nagyobb eszközértékű banki holdingtársaságokat (olyan vállalatok, amelyek bankokat birtokolnak), illetve a Fed Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsa (FSOC) által kijelölt nem banki jellegű pénzügyi társaságokat arra kötelezik, hogy évente nyújtsák be válságmegoldó terveiket a FSOC-nak és a szövetségi betétbiztosító társaságnak (FDIC).

A Fed tájékoztatása szerint az ilyen terveknek egyebek között arra kellene kiterjedniük, hogy a vállalatok hogyan oldanák meg a pénzpiaci válság idején bekövetkező bankcsődöket. Így például egy stratégiai elemzést, a végrehajtandó konkrét intézkedéseket kellene tartalmaznia, továbbá a vállalat szervezeti struktúrájáról, az egyes szervezeti egységek egymásra utaltságának mértékéről, illetve a vállalatirányítási informatikai rendszerek működéséről kellene tájékoztatnia.

Az elfogadott szabály értelmében a 250 milliárd dollárt meghaladó nem banki jellegű eszközállománnyal rendelkező vállalatoknak 2012. július 1-jéig, a 100-250 milliárd dolláros sávba tartozó társaságoknak 2013. július 1-jéig, míg az 50-100 milliárd dollár eszközértékű vállalatoknak 2013 végéig kellene benyújtaniuk terveiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK