Kicsinálta a koronavírus a népszerű étteremláncot

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE), a német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. április 2. csütörtök, 11:28
Fotó: Getty Images - Thomas Kronsteiner

A Vapiano SE pénzügyi vezetője, Lutz Scharpe által jegyzett közlemény szerint a csődeljárást fizetésképtelenség miatt kezdeményezték a kölni városi bíróságon. Egyben megkezdték annak vizsgálatát, hogy szükséges-e leányvállalataik esetében is kezdeményezni az eljárást.

Felidézték, hogy március 20-án fizetésképtelenséget jelentettek, miután a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások tovább súlyosbították a társaság pénzügyi helyzetét. A likviditás helyreállításához 36,7 millió euróra (13,4 milliárd forint) lett volna szükség, de a meghatározó részvényesekkel és a társasággal együttműködő bankokkal nem sikerült megállapodásra jutni.

A megegyezés hiányában a világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított német állami programok forrásaira sem lehet pályázni, így nem maradt más választás, mint a csődeljárás. A németországi és külföldi franchise partnereket nem érinti közvetlenül a Vapiano SE csődje.

A vállalat a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első fél évében 196,6 millió euró bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el. A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Vapiano márkanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben.

A Vapiano Magyarország a fizetésképtelenséget bejelentő német Vapiano SE vállalattól mind tulajdonosi szerkezetében, mind gazdaságilag független franchise vállalkozás, nem lányvállalata vagy vegyesvállalata a német cégnek - mondta korábban Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója. A Vapiano Magyarország független befektetők vállalatcsoportja, mely a Vapiano márkajogok tekintetében a jogtulajdonos Vapiano International Franchising GmbH-hoz tartozik. Magyarországon kizárólagos joggal üzemelteti a franchise éttermeket.

A Vapiano SE Németországban, és azon kívül is üzemeltet corporate és joint-venture éttermeket, de a külföldi franchise éttermekhez nincs közvetlen kapcsolata.  magyarországi, franchise formában működő Vapiano-hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.

A Vapiano éttermek Magyarországon továbbra is - a rendelkezések figyelembevételével - üzemelnek. Mind az öt étterem 15 óráig fogadja a vendégeket, és egész nap működik a házhoz szállítás és az éttermi átvétel - mondta akkor Sári Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK