Bíróságon támadta meg három német piaci szereplő, a Deutsche Telekom, a Tele Columbus valamint a NetCologne az Európai Bizottság versenyügyi szervének tavalyi döntését, mely zöld utat adott a Vodafone Csoport és a Liberty Global négy európai piacra kiterjedő akvizíciós üzletének. A német távközlési piac egyes szereplői által a versenytorzító hatás miatt korábban hevesen ellenzett, 18,4 milliárd eurós összértékű felvásárlási csomag része volt a UPC Magyarország is, mely tavaly július közepe óta a Vodafone Magyarország része - írja a hwsw.hu.

Az ügyletet 2018-ban jelentették be, amelyet követően a helyi versenytársak élesen kritizálták a Unitymedia beolvadását a Vodafone Németországba. Végül az érintett felek némi önkéntes vállalásért cserébe zöld utat kaptak az elhúzódó versenyügyi vizsgálatok után, és az Európai Bizottság 2019. július 18-án jóváhagyta az ügyletet.

Ezt a döntést támadta meg a három, fent említett német piaci versenytárs az Európai Unió Bíróságán a jogorvoslati lehetőségekre rendelkezésre álló február 4-i határidő előtt. Tekintve, hogy az üzletet mindvégig a teljes csomagra vonatkozóan értékelték, mindez azt jelenti, hogy a bírósági döntéshozatalig egyik piacot illetően sem lehet biztosan és végérvényesen kijelenteni, hogy a Vodafone a tulajdonosa a felvásárlásban érintett Liberty leányvállalatoknak - írja a hwsw.hu.

A három felperes szerint az Európai Bizottság tavalyi jóváhagyása lényegében újra monopolizálta a német kábeltévé-piacot, mivel a piac legnagyobb szereplője olvadt össze a második legnagyobbal. Az egyesüléssel a Vodafone Németország kábeltévés ügyfeleinek száma így már eléri a 14 milliót, amivel a teljes piac 80 százaléka felett bír irányítással.

A vezetékes internetpiacon a Deutsche Telekom a piacvezető szolgáltató, a Vodafone és a Unitymedia egyesülésével Németországban duopol piaci helyzet alakult ki a vezetékes internetszolgáltatások szegmensében, mely minden más, jellemzően kisebb piaci szereplőt kiszoríthat a versenyből. Legalábbis így látja a NetCologne, a kölni régió egyik feltörekvő, saját FTTx-infrastruktúráján szolgáltató szereplője - írja a hwsw.hu.

A mintegy 2,3 millió ügyféllel rendelkező Tele Columbus álláspontja szerint az Európai Bizottság a döntést megelőző piacelemzés(ek) során nem vette kellőképpen figyelembe a német fogyasztók érdekeit, emellett több eljárási hibát is vétett a vizsgálatok elvégzésekor.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya a cikk megjelenését követően közölte: "a szolgáltató nem kívánja kommentálni a németországi híreket, mivel azok a magyar piacra nem vonatkoznak."