Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank a Londoni Értéktőzsdén (LSE) tette közzé szerdán a közleményt Antony Jenkins menesztéséről. A közlemény szerint az igazgatótanács arra a következtetésre jutott, hogy új vezetésre van szükség az átalakítási program felgyorsítása érdekében. John McFarlane, az igazgatótanács elnöke szerint a Barclays jelenleg "nem működik hatékonyan", szerkezete "ormótlannak" nevezhető, és általánosságban is az eredményesség javítására van szükség.

Jenkins éppen három éve, súlyos botrányokkal terhelt időszakban vette át a Barclays vezetését. A céget elsősorban a nevéhez fűződő Libor-botrány rázta meg súlyosan. Az azóta nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) és a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.

A Libor (London interbank offered rate) a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font (csaknem 130 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, és az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal távozott Jenkins elődje, Bob Diamond és az akkori elnök, Marcus Agius is.

Jenkins tavaly tízszázalékos leépítési tervet jelentett be. A most menesztett vezérigazgató által "a banki tevékenység egyszerűsítésének" nevezett leépítési folyamat keretében a cég 2016-ig összesen 19 ezer fővel tervezi csökkenteni állományát. Az állományleépítés legnagyobb egyedi vesztese a Barclays befektetési üzletága: itt 2016 végéig összesen hétezer állás szűnik meg. Az átalakítási program bejelentésének időpontjában a befektetési részlegnél 26 ezren dolgoztak.

Az igazgatótanács szerdai közleménye szerint a Barclays továbbra is elkötelezett a befektetési tevékenység mellett, de az átalakítási folyamatot fel kell gyorsítani, és ehhez keresnek új operatív vezetőt.

A piac kedvezően fogadta a hirtelen vezetőváltás hírét: a Barclays részvénye 3,3 százalékos nyereségben járt a Londoni Értéktőzsde szerdai forgalmában.

A Barclays rövid időn belül a negyedik európai nagybank, amelynek élén személycsere történik. Az elmúlt hetekben a Deutsche Bank, a Crédit Suisse és a Standard Chartered is vezetőváltást jelentett be.