Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály a nyírbátori Diehl Aircabin Hungary Kft. 10 millió euróból (3,1 milliárd forint) felépített új gyártócsarnokának átadásán hangsúlyozta, örülni lehet annak, hogy az ipar teljesítménye 7,8, az építőiparé pedig 8,1 százalékkal emelkedett. "A mezőgazdaság teljesítménye lassult, de ez csak átmeneti lesz, reményeink szerint az uniós források felhasználásával meginduló beruházások az agrárszektor fejlesztéseinek is segítenek".

A nyírbátori ipari parkban működő - elsősorban az Airbus-repülőgépekhez alkatrészeket gyártó - Diehl Aircabin Hungary Kft. az új üzemcsarnok révén 5500 négyzetméterrel növelte a jelenlegi, 3300 négyzetméteres gyártóbázisát. A 2011-ben átadott üzem a Diehl Aerosystems konszern öt vállalati egységének egyike.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott, a cég jelenleg több mint háromszáz embernek ad munkát, de terveik szerint 2018 végéig közel duplájára emelik a foglalkoztatottak számát.

Rainer von Borstel, a német anyavállalat, a Diehl Aerosystems konszern vezetője az eseményen elmondta: az A300-as gépcsalád számára készült ajtó- és ajtókeret-burkolatok, valamint klímavezetékek mellett a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéhez, az A380-hoz is készülnek alkatrészek Nyírbátorban.

Hangsúlyozta, a cél a nyírbátori telephely jelentőségének tartós növelése; az egyik legmodernebb, A350-es repülőgép termelésének "csúcsra járatása" pedig a beszállítók számára azt jelenti, hogy termékeiket nagyobb darabszámban kell gyártaniuk.

A 2014-es adatok szerint Diehl-cégcsoportnak világszerte 14 ezer alkalmazottja van, ebből a Diehl Aerosystems-nél mintegy 4900-an dolgoznak. A nyilvános cégadatok szerint a Diehl Aircabin Hungary Kft. 2014-ben 15,2 millió euró (4,7 milliárd forint) nettó árbevételt és 331 ezer euró (103,2 millió forint) adózott eredményt ért el.

Minden remény megvan, hogy növekedési pályán maradunk

A miniszter véleménye szerint minden remény megvan arra, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán marad, és a következő hónapok gazdaságpolitikai döntései további lendületet adhatnak majd a gazdasági növekedésnek.

A magyar reformok működnek, a magyar gazdaság már második éve kiemelkedően teljesít - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország kilábalt a válságból. A szakminiszter emlékeztetett: az uniós átlag feletti növekedés mellett Magyarország GDP-arányos államadóssága is csökkenő pályára állt, 2010 óta összesen 4 százalékpontos mérséklődés után 2014 végén 76,2 százalékra süllyedt, ami Európában az egyik legnagyobb mértékű államadósság-csökkenésnek számít.

Varga Mihály a repülőgép-alkatrészeket gyártó német társaság nyírbátori fejlesztésével kapcsolatban kitért arra, a magyar és a német gazdaság közötti kapcsolati rendszert a több mint 6 ezer, Magyarországon működő német vállalat jelenti. Vélekedése szerint a német gazdasági kilátásokat és a magyarországi kapacitásokat figyelembe véve jelentős potenciál van ebben a rendszerben, amit jól jelez, hogy 2015-ben sem gyengül a német vállalatok beruházási kedve.

"A kormánynak az a célja, hogy a további beruházási lendületet és vállalkozási kedvet megtartsa, vonzóvá és kiszámíthatóvá tegye, ebben a munkában továbbra is számít a német vállalatok együttműködésére" - húzta alá a tárcavezető. Hozzátette, bízik abban, hogy szélesedik majd a német társaságok beszállítói köre, amit támogatni fog a kabinet.

Segíteni kell a modern és új technológiák bevezetésére képes, a gazdasági előrelépést megvalósító vállalatok működését, ez jelenti ugyanis azokat a kitörési pontokat, amelyek tovább erősítik a magyar gazdaság növekedését.

A beruházás többek között annak a bizalomnak a kifejezése, amelyet a külföldi befektetők évek óta megadnak Magyarországnak - mondta beszédében Varga Mihály, hozzátéve, a magyar gazdaság egyre pozitívabb megítélése már általános nemzetközi véleménynek tekinthető.