Varsó legyőzte Budapestet

Két lengyel város és a magyar főváros csatájából Varsó került ki győztesen: a JP Morgan oda telepíti egyik több ezer fős európai központját a süllyedő Nagy-Britanniából.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 25. péntek, 18:14
Fotó: Pixabay

A JP Morgan amerikai pénzügyi óriás bejegyezte új vállalatát Lengyelországban - írta diadalittasan a gazeta.pl. A cég  2500 embernek ad munkát. Mindezt a brexitnek köszönhetik a lengyelek, ugyanis az EU-ból távozóban lévő Egyesült Királyságból számos bank és más vállalat helyezi át központjait a kontinentális Európába.

A Reuters április végén foglalkozott azokkal a kiszivárogtatott hírekkel, miszerint az amerikai bankház központja elhagyja Londont, ám a döntés csak most született meg. A JP Morgan Poland Sevices névre keresztelt vállalkozás napi ügyeket intéző központ lesz.

A cég Varsó mellett Budapestet és a lengyelországi Wroclawot vizsgálta meg lehetséges helyszínként, ám végül a lengyel főváros lett a befutó, mert a megfelelő irodai infrastruktúra mellett jó munkaerő-utánpótlási lehetőséget is kínált.

Eddig a Goldman Sachs és a Crédit Suisse választotta Lengyelországot, az előbbi egyelőre háromszáz embernek ad munkát, de azt tervezi, hogy megduplázza ezt a létszámot. A Crédit Suisse Varsóban és Wroclawban foglalkoztat néhány ezer embert.

HOZZÁSZÓLÁSOK