Vasárnapi boltzár - visszakozott a román miniszter

Alig két nap elég volt hozzá, hogy a román mezőgazdasági miniszter visszavonja bejelentését a hipermarketek vasárnapi zárva tartásáról és a hazai cikkek kötelező arányának előírásáról.
Barabás T. János, 2016. február 26. péntek, 12:37
Fotó: Napi.hu

Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter, aki a hét elején úgy nyilatkozott, hogy tervezik a hipermarketek nyitva tartásának lerövidítését és hétvégi zárva tartását, és annak kötelezővé tételét, hogy a bevásárlóközpontok árucikkeinek 51 százalékát hazai termékek tegyék ki, ma visszavonta javaslatát. Attól tart ugyanis, hogy az intézkedések bevezetése miatt Romániát megbírságolhatja az Európai Unió - írta a maszol.ro.

A tárcavezető a képviselőház mezőgazdasági bizottságában nyilatkozva kedden kifejtette: az intézkedés nyilván nem lenne a hipermarketek ínyére, de Európa nagy részében az üzletek általában este fél 7-kor zárnak, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Romániában jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.

A Hotnewsnak adott interjúban a tárcavezető szerdán már azt nyilatkozta, a román állam nem kényszerítheti a bevásárlóközpontokat, hogy többségében hazai terméket áruljanak, egy ilyen rendelkezés ugyanis kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után. A miniszter ekkor már úgy fogalmazott: nem akarta kötelezővé tenni, mindössze vitára szerette volna késztetni a hipermarketek döntéshozóit. Az is elismerte, hogy egyelőre semmilyen felméréssel nem rendelkezik arról, hogy például ezek az intézkedések mennyire segítenék a hazai termelőket.

"Egyelőre nem rendelkezünk olyan információkkal sem, melyek szerint a boltok nyitvatartási idejének lerövidítésének pozitív hozadéka lenne. Amikor lesz ilyen elemzésünk, az eredmények birtokában már leülhetünk tárgyalni a hipermarketekkel" - mondta. Hangsúlyozta: ilyen ügyben csakis közösen tudnak dönteni a nagy üzletek képviselőivel.

A hétvégi zárva tartást illetően azt mondta: a román fogyasztó hozzászokott a hétvégi bevásárlásokhoz, egy ilyen intézkedés pedig ellenérzéseket váltana ki. Tudomása szerint azokban az uniós országokban, ahol ez működik, nem a kormány, hanem a szakszervezetek nyomására vezették be a hétvégi zárva tartást, vagyis ez esetben sem a termelők, hanem a bevásárlóközpontok alkalmazottjainak érdekeit érvényesítették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.02.26 15:59

Egyre többször bizonyosodik be, hogy mér Romániában is jobban működik a demokrácia és a korrupcióellenesség mint nálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html