Vasárnapi zárva tartás: így lehet kijátszani a szabályt

Olaszországban a hét legnépszerűbb bevásárlási napja a vasárnap, miután néhány éve lehetővé tették az áruházaknak a nyitva tartást, Franciaországban most van napirenden a szabályok liberalizálása, Németországban viszont elvileg lehetetlen vasárnap vásárolni, de megtalálták a kiskaput.
Napi.hu, 2014. december 27. szombat, 09:08
Fotó: Napi.hu

Franciaországban lazítani fogják a vasárnapi nyitva tartás szabályait, miközben Németországban a kereskedők minden próbálkozása hiábavaló a bebetonozott tilalom miatt - derül ki a Bloomberg összeállításából. A németeknél egy évszázados hagyományra tekint vissza, hogy a hét utolsó napját - elvileg - a családra, a barátokra és a pihenésre szánják az emberek.

A vasárnapi nyitva tartás tilalmát még a Weimari Köztársaság idején, 1919-ben vezették be, majd a második világháború után megalakult Német Szövetségi Köztársaság is átvette ezt a szabályt. Nem is akárhogyan: mindjárt az alkotmányba írták bele, hogy a kereskedők nem nyithatnak ki vasárnaponként. A szakszervezetek és az egyházak azóta is elleneznek minden olyan törekvést, amely lazítana ezen a szabályon.

Mindig megjárják

A hét utolsó napján a lehető legkevesebb embernek kell dolgoznia, a tisztán gazdasági szempontokat, a piaci versenyt ennek kell alárendelni - mondja Hans Ulrich Anke, a német evangélikus egyház feje. Miután a németek majdnem egyedül állnak Európában ezzel a szokásukkal, a lazítás szigorú betartásával szembe mennek más országokkal, amelyek éppen hogy lehetővé teszik a vasárnapi nyitva tartást, a kereskedők újra és újra megpróbálják megtalálni a megfelelő kiskaput.

És mindig hoppon maradnak - legutóbb Hessen tartományban járták meg. A német alkotmánybíróság két hete semmisítette meg azt a jogszabályt, amely a könyvtáraknak, a videókat áruló boltoknak és a lottózóknak lehetővé tette volna a vasárnapi nyitva tartást. Az egyik videotéka tulajdonosa teljesen ki van akadva, mert a rövid ideig, amíg nyitva tarthatott, a hét utolsó napján kétszer akkora forgalma volt, mint más napokon.

Újra próbálkoznak

A hesseni döntés összhangban volt azzal a berlini határozottal, amelyet még 2009-ben fogadott el az alkotmánybíróság. A német főváros önkormányzata azt akarta, hogy a karácsony előtt négy hétvégén tarthassanak nyitva az üzletek, ám csak ezüst és arany vasárnapot tarthatnak és a két ünnep közötti vasárnapok sem jelentenek kivételt a zárva tartási szabály alól.

A kereskedők szervezetei nem tehetnek mást, mint hogy igyekeznek elérni, hogy a hétköznapokon és szombatokon minél tovább nyitva lehessenek az üzletek. Van olyan tartomány, ahol lehetséges a 24 órás nyitva tartás, de Bajorországban például csak reggel hattól este nyolcig fogadhatják a vevőket a boltok.

A szigorú szabályozás nyertesei az online üzletek. A németek ugyanis nem családi programokkal töltik a vásárlás tilalma nyomán felszabadult idejüket, hanem internetes shoppingolással. A berlini Zalando SE online kiskereskedő cég részben erre alapozva idén 2,2 milliárd euró bevételt akar elérni. A vállalat tapasztalatai szerint a legtöbb árut szombatonként és vasárnaponként adják el. Egyes hétvégék elviszik a teljes heti forgalom több mint felét.

Előre a nyitva tartás útján

Franciaországban a héten jelentették be, hogy lazítani fogják a vasárnapi zárva tartási szabályt. Ez része a kormány új kezdeményezéseinek, amelyekkel meg akarja könnyíteni az üzleti vállalkozások tevékenységét, illetve lendületet akar adni a gazdasági növekedésnek. Az új jogszabály ötről tizenkettőre emelné azoknak a hétvégéknek a számát, amikor nyitva lehetnek a boltok, továbbá bizonyos népszerű idegenforgalmi célpontok környékén teljesen feloldanák a nyitva tartás tilalmát.

Olaszországban a hét legnagyobb forgalmat hozó bevásárlási napja lett a vasárnap 2011 óta, amikor lehetővé tették a kiskereskedőknek, hogy tetszés szerint fogadják a vásárlókat. Svédországban és Finnországban hasonló szabály van érvényben néhány év óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.12.30 08:46

@unorrtodox: csak nem elszakadt a cérna? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2014.12.30 01:28

@unorrtodox:Erre a jövőben lehetőség se lesz,de "keresztény" demokratáink valóban így gondolják a jelek szerint. Tán még azt is elhiszik,hogy ettőll fognak megtelni a templomok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorrtodox, 2014.12.30 01:13

aki vasárnap 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletben vásárol, azt kiköpi az Úr ...,jó hír!....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2014.12.30 00:55

@htszht: Vasárnap csak azok a 200 négyzetméternél kisebb üzletek lehetnek nyitva,amelyekben az üzleteu üzemeltető cég tulajdonosa(min.1/5 részben) dolgozik.Tehát:se kis tesó,se nagy tesó.Szóval már itt se stimmel a dolog.Esetleg a nagytesókba kellhet pár ember átvenni az árut,oszt jónapot.Tán a tizede,mint ahány embernek most adnak munkát vasárnap. Plusz,mivel 22óra után hétköznap se lehetnek nyitva,még több ember válik feleslegessé.Tehát bőven lesz lehetőség úgymond racionalizálni a létszámot .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.12.29 23:39

A nagykeresztény szellemiség bezáratja vasárnap a nagytesót.
Vasàrnap is őrizni kell fel kell tölteni a polcokat és takarítani kell. A kamionok kipakolàsa is marad vasàrnap. Sajnos a nagytesó melósai vasàrnap nem mennek templomba.
Sőt! Lesznek kistesók mert csak azért is megmutatjàk a nagykeresztényeknek, hogy vasàrnap is lehet eladni nem csak bűnbocsànatot. Ràadàsul oda külön embereket kell felvenni és a kamionosok lesz egy plusz fuvar. Cserébe a nagykeresztények olcsóbban adnak autópâlya matricàt, hogy a bevàsàrlàs utàn a templomba is el tudjon furikàzni a 4 millió éhező koldus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html