Vásárolnak, de plasztikkal

A MasterCard legújabb előrejelzésében megemelte az éves profit-előrejelzését.
NAPI Online, 2008. május 29. csütörtök, 16:33
Fotó:

A MasterCard jegyzése közel 3 százalékkal megugrott a New York-i tőzsde nyitását követően arra a hírre, hogy a hitelkártya-társaság a korábbinál magasabb eredmény-előrejelzést tett közzé csütörtökön. A cég közleménye szerint a korábban jelzettnél mintegy 50 százalékkal magasabb eredményre lesz képes, annak köszönhetően, hogy az átalakulóban lévő tengerentúli fogyasztási szokások miatt egyre többen fizetnek hitelkártyával készpénz helyett.

A MasterCard részvényeit két évvel ezelőtt vezették be az amerikai tőzsdékre, azóta a papír értéke több 600 százalékkal felértékelődött; annak ellenére, hogy a lassuló tengerentúli gazdasági növekedésről szóló adatoktól, és a visszaeső kiskereskedelmi forgalomról szóló hírektől hemzseg a nemzetközi sajtó, a világ második legnagyobb hitelkártyákat kibocsátó társasága úgy nyilatkozott, hogy hosszú távon átlag 20-30 százalékkal nőhetnek éves szinten a bevételei.

A MasterCard részvényeinek 2006 májusi elsődleges tőzsdére vitele óta minden alkalommal az elemzői becsléseket felülmúló eredményt tudott közölni; a most közölt előrejelzések szerint ez a trend tovább folytatódhat, hiszen a társaság vezérkara átlag 12-15 százalékos bevétel-növekedést vár évente a két évvel ezelőtt prognosztizált 8-10 százalékos helyett. A mostani várakozást alátámaszthatják azok a Nilson Reportban publikált adatok is, amelyek arról számoltak be, hogy az Egyesült Államokban a vásárlások 55 százalékát hitel- vagy adóskártyákkal fogják egyenlíteni 2011-ig, ami mintegy 15 százalékpontos növekedést jelenthet a mostani szinthez viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK