Vége a bankvezérek aranykorának Amerikában

Barack Obama amerikai elnök szerdán várhatóan bejelenti, hogy 500 ezer dolláros fizetési plafont vezetnek be azon csúcsvezetők számára, amelyek jelentős állami támogatást kapott cégek élén állnak.
NAPI Online, 2009. február 4. szerda, 10:55
Fotó:

Bármilyen további díjazás tilos lenne addig, amíg az adófizetők vissza nem kapnák a kormányzati támogatás formájában a társaságoknak juttatott pénzüket - fogalmazott egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a Bloombergnek.

Az új szabályozás emellett a társasági repülőgépek használatát, az irodafelújításokat, a partik és a céget elhagyó vezetőket jól jövedelmező állásokba elhelyező gyakorlatot is szigorúbban követné figyelemmel.

Obama egy nemrég elhangzott beszédében felháborítónak nevezte, hogy a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagból a bajba jutott társaságok vezetői továbbra is óriási bónuszokat fizettetnek ki maguknak.

A terv nagy felháborodást váltott ki a Wall Streeten, ahol a vezetők a tavalyi év végén 18,4 milliárd dollárnyi különféle jutalmazásban részesültek.

A fizetési korlátozásnak nem lenne visszamenőleges hatálya az állami tőkéhez már hozzájutott társaságoknál, de a pénz felhasználását szigorúbban ellenőriznék ezeknél is.

HOZZÁSZÓLÁSOK