Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, tovább szigorítja monetáris politikáját az Európai Központi Bank (ECB). Jürgen Stark, az európai jegybank kormányzótanácsának egyik befolyásos tagja ugyanis azt nyilatkozta, hogy az ECB megtette, amit tehetett az európai bankok pénzellátása érdekében, itt az ideje, hogy a pénzintézetek a piacról szerezzék meg a számukra szükséges forrásokat, nem pedig az ECB-től. A portugál Publico lapnak nyilatkozva Stark azokra a "függővé" vált a görög, ír, portugál, spanyol bankokra célzott, amelyek az utóbbi időben lényegében csak az európai jegybanknak értékesítették kötvényeiket.

A lap kérdésére, miszerint hogyan vonatkozik ez a portugál pénzintézetekre, megismételte: az eurózónában általában erősödött a bankközi piac, igaz, nem egyformán minden régióban. A bankoknak strukturálisan alkalmazkodniuk kell a helyzethez, hogy ne függjenek  hosszú ideig az ECB-től. Stark szerint a pénzügyi szektornak tovább kell haladnia azon az úton, amelyen megszabadul a tőkeáttételes hitelektől, továbbá újra kell tőkésítenie magát. Ez utóbbi nem az európai jegybank, hanem a kormányok feladata - tette hozzá.

Stark csatlakozott azokhoz a szakértőkhöz, akik szerint rossz megoldás lenne a görög adósságok átütemezése, továbbá jelezte, hogy az ECB államkötvény-vásárlási programja teljesítette célját, ezért hamarosan véget ért. 2010 májusában azért kezdte el a bank vásárolni az eurózóna-országok kötvényeit a másodlagos állampapírpiacon, hogy segítsen a kormányoknak a válság után helyreállítani kiadásaik önálló finanszírozását. Az adósságátütemezést illeti, az nem jelent egérutat a hitelek visszafizetése elől - szögezte le -, mert az árát a későbbi hitelfelvételek magas kamataiban kell megfizetni. Az egyetlen út a fiskális konszolidáció, amely helyreállíthatja a pénzpiacok bizalmát, s ezzel csökkentheti az országok finanszírozásának költségét.