A közalkalmazotti gárdára vonatkozó kompenzációs rendszer a korábbi években akár hat és fél évi bérnek megfelelő végkielégítéseket is lehetővé tett, ám ezt már az előző, munkáspárti kormány két évben maximálta.

A májusi választásokon hatalomra került új konzervatív-liberális kormány azonban egybehangzó hétfői londoni sajtóértesülések szerint még további, radikális szigorítást tervez, összhangba hozva a közszféra végkielégítési rendszerét a magánszektorban honos gyakorlattal.

A Financial Times kiemeli: a versenyszférában a megszabott végkielégítési minimum minden ledolgozott év után mindössze egy heti bér, de a nagyvonalúbb megállapodásokban is legfeljebb egy évi fizetés és/vagy egy rögzített összeg szerepel lehetséges végkielégítésként.

A konzervatív The Daily Telegraph adatai szerint az elmúlt három évben elbocsátott 15 ezer brit közalkalmazott összesített végkielégítése megközelítette az egymilliárd fontot (340 milliárd forint). Az átlagos egyénenkénti kifizetés 60 ezer font (20 millió forint) volt, de előfordultak 100 ezer fontos közalkalmazotti végkielégítések is.

Az új brit kormány által bejelentett meredek költségvetési megszorító intézkedéseknek azonban várhatóan közalkalmazotti állások tízezrei is áldozatául esnek, és a Financial Times szerint a kabinet még a leépítések előtt életbe akarja léptetni a végkielégítési rendszer szigorítására kidolgozott "vészintézkedéseket".

A konzervatív-liberális koalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amely igen lendületes konszolidációs programot tartalmaz. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen.

A költségvetési tervezet elsődleges jelentőségű intézkedései között van a fő áfa-kulcs felemelése 17,5 százalékról 20 százalékra a jövő évtől, különadó kivetése a Nagy-Britanniában működő bankokra szintén 2011-től, az évi 21 ezer fontnál többet kereső közalkalmazottak bérének befagyasztása két évre, és az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárának gyorsított ütemű felemelése 66 évre.

George Osborne pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük. A hétvégén ugyanakkor ismertté vált, hogy a pénzügyminisztérium 40 százalékos kiadáscsökkentési tervek elkészítését is kérte a többi tárcától, igaz, csak "illusztrációs" célokból, kiderítendő, hogy "miként nézne ki" egy ilyen mértékű kiadáscsökkentés.