Jóváhagyta a svájci parlament az Egyesült Államokkal megkötendő adóegyezményt, amely szerint mégis kiadják az UBS ügyfeleinek adatait - adta hírül a Bloomberg.

A megállapodás egy két éves csatának vetett véget, amely során veszélybe került a pénzintézet amerikai működése. Az egyezségre a parlament alsó és a felső ház is igent mondott, miután tizenegy órán keresztül tárgyaltak.

A képviselők elvetették azt is, hogy a szerződésről országos népszavazást írjanak ki. Svájc még 2009 augusztusában állapodott meg az USA-val arról, hogy kiadják több mint 4450 adócsalással gyanúsított UBS-ügyfél adatait.

Ehhez azonban parlamenti jóváhagyásra volt szükség egy bírósági döntés értelmében. Ha népszavazást írnak ki, az veszélyeztette volna az információk közzétételének határidejét.

A svájci Államtanács - az alsóház - 81-63 arányban szavazta meg az egyezményt 47 tartózkodás mellett. A felsőház ma hagyta jóvá a megállapodást. Korábban több svájci párt is úgy vélekedett, hogy ellen kell állni az amerikai nyomásnak és meg kell tartani a banktitkot.