A Napi Gazdaság cikke

Ha áprilisig vár, ütős lehet a PSZÁF közelmúltbeli ígérete, amely szerint közérdekű pereket indít azok ellen a pénzügyi vállalkozások ellen, amelyek átláthatatlan és az ügyfelek számára hátrányos feltételeket alkalmaztak a hiteleiknél.

Nagyjából egy hónap múlva lép hatályba ugyanis az a polgári perrendtartásról szóló törvényt érintő módosítás, amely lehetővé teszi az úgynevezett csoportos perindítást - jelen esetben azt, hogy a felügyelet a pénzügyi vállalkozások aggályos ügyei ellen a bíróság előtt fellépjen.

Az állami intézményeknek, fogyasztóvédőknek most is van lehetőségük arra, hogy hatáskörükön belül bepereljenek társaságokat - például kartellező cégeket -, ám az eredmény csak félig lehet sikeres.

A bíróság ugyanis legfeljebb megállapítást tehet, kártérítés fizetésére nem kötelezhet senkit, ezt az ügyfeleknek egyenként kell elérniük külön kártérítési perek során - mondta Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértője.

Ezzel szemben a csoportos perindítás magában foglalja a kártérítés követelését is.

Vagyis, ha bebizonyosodik, hogy adott pénzügyi vállalkozás rosszhiszeműsége miatt ügyfelek tömegét érte kár, azt meg is kellene térítenie a társaságnak.

A szabályozás szerint bárki indíthat majd csoportos pert olyan jogvita esetén, amely jelentős számú személyt érint, és ahol az egyes ügyek azonos alapokon nyugszanak.

A perindítási kérelmet a bíróságok bírálják majd el, a csoporthoz pedig ezt követően bárki csatlakozhat, aki érintett.

Ha a bíróság ítéletében a felperesnek ad igazat, a jogkövetkezményeket az alperesnek minden sértettel szemben érvényesítenie kell, vagyis azokkal szemben is, akik eredetileg nem csatlakoztak a peres csoporthoz.

E kör további két évig érvényesítheti esetleges kárigényét, azonban itt már mindenkinek magának kell bizonyítania, hogy érintett.