Vége lehet az aranykornak az autóiparban

Lassulni fog az autóipar növekedése a következő években, amely komoly kihívás elé állítja majd a beszállítókat - állítják a Lazard és a Roland Berger tanácsadó cégek új tanulmányukban.
Napi.hu, 2016. szeptember 27. kedd, 10:58
Fotó: Napi.hu

A cégek több mint hatszáz nemzetközi autóipari beszállító teljesítménymutatóit vizsgálták meg és arra jutottak, hogy az autóiparban 2010-ben elindult növekedés - melynek haszonélvezői a beszállítók voltak - megtorpant. Az árbevétel 2015-ben már jóval alacsonyabb volt, mint korábban.

Első látásra a beszállító cégek kirobbanó formában voltak tavaly, azonban számos kihívással kell megküzdeniük a jövőben. A globális járműgyártás 2016-tól mérsékelten, éves szinten mintegy 2 százalékkal fog nőni. A kínai piac két számjegyű bővülése már a múlté, a brazil és az orosz piac bizonytalan, Európát meg a Brexit sújtja. A cégek becslése szerint a globális autópiac a tavalyi 700 milliárd euróról 2025-re 850 milliárdra emelkedik.

Radikális változások jönnek

A beszállítóknak arra érdemes felkészülniük, hogy az erőátviteli berendezések területén az e-mobilitás fejlődése kap lendületet. Az elektromos járművek piaca megtízszereződik majd a következő évtizedben, bár még ez a növekedés is lassúnak számít. A gépjármű-vezetést támogató alkatrészek piaca ötszörös növekedés előtt áll, az iparág értéke 2025-re eléri a 30 milliárd eurót, s ezért kiélezett verseny várható, különösen a technológiai óriások között.

Az egyre bonyolultabb és költségesebb erőátviteli berendezések, valamint az e-mobilitás lassú elterjedése miatt a beszállítók üzemi eredménye az iparági átlag alá, 6,9 százalékra csökkent. Ezzel szemben az alvázak beszállítói profitáltak a gépjármű-vezetést támogató rendszerek elterjedéséből és 7,7 százalékos üzemi eredménynövekedéssel a gumiabroncs-gyártók mögé kerültek az iparági ranglistán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2016.09.27 12:20

" A kínai piac két számjegyű bővülése már a múlté,"

Megint egy komolyan vehető cikk.
Az LMC piackutató augusztusi jelentése szerint a gépkocsi értékesítés Kínában augusztusban a tavalyi 1,7 millióról 2 millió 74 ezerre nőtt, ami 22% növekedés.
2016-ban 15,3 millióról 16,84 millióra nőtt a 8 hónap alatti értékesítés.
http://www.lmc-auto.com/public-data/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html