A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szerint a szlovákiai üzletekben továbbra is túlságosan alacsony a hazai élelmiszerek aránya, kevesebb mint 40 százalék.

A hazai vásárlókban nincs meg a fogyasztói patriotizmus, miközben erősen fékez az orosz embargó, ami miatt az áru az európai piacokon rekedt, folyamatosan halmozódik, így a kereskedők lenyomják az árakat - nyilatkozta a pozsonyi Új Szónak Jana Holéciová, az SPPK szóvivője.

Az SPPK az ágazat áldatlan helyzete miatt szorgalmazza egy állami értékesítési csatorna létrehozását, amelyen keresztül a szlovákiai élelmiszert az egyes minisztériumok és azok intézményei által rugalmasabban lehetne értékesíteni. Az SPPK azt javasolja, hogy a hazai termékeket vásárolják például az iskolai étkezdék vagy a kórházak is.

A kamara arra a kormányrendeletre hivatkozik, amelyet a Fico-kabinet még 2014 októberében hagyott jóvá. Eszerint az orosz élelmiszer-embargó negatív következményeit fékezendő az egyes minisztériumoknak és azok intézményeinek a hazai mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket kellene előnyben részesíteniük a közbeszerzéseknél. Kiderült azonban, hogy a rendelettel csak a külügyminisztérium foglalkozott, a többi tárca nem tudta kimutatni, milyen arányban járult hozzá a hazai termékek értékesítéséhez.