Vegyes hírek a BP háza tájáról

A BP részvényeit tartásról vételre minősítette fel a Royal Bank of Scotland - mivel indoklása szerint - katalizátorokat lát egy jobb szint eléréséhez az olajipari papírhoz kapcsolódóan - tette közzé a MarketWatch.
Kővári Dániel, 2010. július 6. kedd, 12:07
Fotó:

A brit bank szakértői szerint hozzátették, hogy a mexikói-öböl beli olajkatasztrófa költségeit jelenleg a pesszimista forgatókönyv szerint számolják, ezek a kalkulációk pedig nem feltétlenül takarják a valós költségségeket. Az RBS ezért vételre ajánlja az olajipari vállalat részvényeit, a célárat is leszállította 595 pennyről 455 pennyre.

Ha sikerülne elállítani a mélytengeri olajszivárgást, az fordulópont lehetne a cég részvényeit tekintve is, vélik az elemzők. Így csökkenhetne az olajfolt fizikai mérete, lecsillapodna a politikai felhajtás és a napi szennyezés-elhárítási költségek is töredékükre zsugorodnának, ezáltal újra kívánatossá válnának a vállalat papírjai.

A bejelentés hatására a BP részvényei 3 százalékot nyertek a londoni tőzsdén, második napja folytatva drágulásukat.

A British Petrol az elmúlt hónapokban komoly találgatások céltáblájává vált. Bizonyos források közel-keleti befektetők belépését valószínűsítik, mások már egy esetleges Exxon Mobile általi felvásárlásról suttognak. Nem mindenki ilyen optimista, a Times of London című lap szerint a brit kormány vészforgatókönyvet készít arra az esetre, ha a BP összeroppanna a szennyezéssel kapcsolatos kiadások súlya alatt.

A költségek pedig egyre nőnek, bizonyos kalkulációk szerint a BP már több, mint 3 milliárd dollárt költött költségelhárításra az elmúlt hónapokban és ez még koránt sem a végösszeg.

HOZZÁSZÓLÁSOK