Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A konkurens Sprint Nextel megvásárlása komoly fegyvertény lehetne az AT&T-vel és Verizon Wireless-szel folytatott piaci versenyben a tengerentúlon, ám ez egy igencsak költséges módja volna annak, hogy újra növekedési pályára állítsa amerikai érdekeltségét - írja a Reuters.

A DT még 2000-ben összesen 25 milliárd dollárt költött a VoiceStream szolgáltató megvásárlására, s a legújabb, az előremenekülés jegyében fogant tervek napvilágra kerülése előtt már egyenesen a T-Mobile USA eladását fontolgatta.

A mobilszolgáltató összefésülése a Sprint Nextellel, komoly költségekkel járna a DT számára, már csak azért is, mert a Sprint mintegy 20 milliárd dolláros adósságot görget, amely mintegy duplája 11 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának. A Reuters ugyanakkor rámutat: a 60 milliárd dollár értékű DT adósságai is (június végi adatok szerint 65 milliárd dollár) meghaladják a cég piaci értékét.

Egy felvásárlási ajánlatban legalább 25 százalékos prémiumot kellene fizetni, hogy megnyerjék a Sprint Nextel részvényeseinek jóváhagyását, miközben magukat a DT-részvényeseket is nehéz lesz meggyőzni, hogy a tengerentúlon elkövetett múltbéli hibák után áldásukat adják a frigyre. Amennyiben az ügylet hitelből valósul meg, úgy a német távközlési óriás hitelbesorolása tovább romlik: a Fitch a közelmúltban BBB+-ra rontotta a DT ajánlását.

A mobiltechnológiai szempontok csak tovább szaporítják a DT gondjait: a T-Mobile USA és a Sprint Nextel egyesülése esetén három eltérő technológiára épülő hálózatot kell üzemeltetnie a szolgáltatónak. A negyedik generációs technológia komoly költséghatékonysági potenciállal bírna, ám az átállás sem jelent olyan gyors javulást, amelyre a német szolgáltatónak mihamarabb szüksége volna.

A DT számára sokkal inkább egy olyan joint venture megoldás lehetne üdvözítő, mint amilyet a France Télécommal kötött az Egyesült Királyságban. Azzal a lépéssel viszont, ha a T-Mobile USA-t besorolnák a Sprint Nextelbe, a DT megmenekülne a felvásárlás költségeitől, míg az egyesített cég minden előnyét élvezhetné.