Kíméletlenül kiállnak a vendégmunkások mellett

Kíméletlen fellépést ígér a cseh munkaügyi hivatal azok ellen a vállalatok ellen, amelyek diszkriminatív módon foglalkoztatnak külföldi munkavállalókat.
Barabás Júlia, 2019. február 22. péntek, 21:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A prágai munkaügyi hivatal bejelentette, hogy kőkeményen fog fellépni azok ellen, akik megkülönböztetik a hazai és a külföldi munkavállalókat - vette át a Hospodárské Noviny hírét a Radió Praha.

Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy hatalmas különbségek vannak a cseh dolgozók és a bevándorló vendégmunkások bérében, munkaidejében és szabadságolásában. A fő cél az, hogy a munkaadók betartsák az EU-s munkaügyi előírásokat.

Csehországban az alacsony munkanélküliségi ráta miatt az elmúlt évben folyamatosan nőtt a vendégmunkások foglalkoztatása. Arányuk 2018 júniusára elérte az öt százalékot a tízmilliós országban. Sok külföldi közvetítőkön keresztül találja meg állását, amelyeket külön ellenőrizni fognak a munkaügyi hivatal szakemberei. A korábbi felmérésekből kiderül, hogy főként az építőiparban sok vendégmunkást foglalkoztatnak munkavállalási engedély nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK