Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi december eleji G20-as csúcson Kína bejelentette, hogy 90 napra felfüggeszti a 25 százalékos importvámot, amelyet az USA-ból származó járművekre vetett ki pótlólagosan a vámháború keretében. Emiatt a kínai gyártással még mindig nem rendelkező Tesla rohan, hogy a 2019. március 1-je előtt minél több Model 3-t juttasson el az országba - írta a portál.

Összesen 3 konténerhajó szállítja el a járműveket az ázsiai vásárlókhoz, közülük az első, a Glovis Symphony február 13-án már megérkezett Sanghajba. Két másik hajó, a Morning Cindy és az Emerald Ace viszont versenyt fut az idővel, hogy a jövő héten megérkezzen Kínába - derül ki a Quartz beszámolójából.

Jó hír viszont, hogy Pekingben csütörtökön megkezdődött a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások újabb, kétnapos fordulója. A  világ két legnagyobb gazdaságának képviselői harmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök december elején Buenos Airesben személyes találkozójukon 90 napra kereskedelmi "tűzszünetet" kötött, esélyt adva a hónapok óta dúló vámháború lezárásának.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. A pótvám megemelését március 1-ig elhalasztották.

Így amennyiben most lesz megállapodás, okafogyottá válik a Tesla rohanása. Idén januárban az elektromos autógyártó megkezdte az Egyesült Államokon kívüli első gyárának építését is, Kínában.

A Tesla júliusban állapodott meg a sanghaji hatóságokkal arról, hogy ott építi fel autógyártó üzemét. A beruházás értéke mintegy 2 milliárd dollár, az üzem, amikor már teljes kapacitással működik, évi 500 ezer autót gyárt majd. Sanghajban a Tesla tömegterméknek szánt Model 3 autóját állítják majd elő, tervek szerint a termelés már a 2019 végén beindulhat. Sanghaj ipari körzetében a Tesla 864,8 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg októberben, amit 50 évre kapott meg hasznosításra.