Veszélyben a focirajongók? - Mocskos titkokra derült fényt

Számos veszélyes vegyi anyagot mutatott ki az Adidas, a Nike és a Puma által forgalmazott futballruházatokban a Greenpeace legfrissebb vizsgálata.
Napi.hu, 2014. május 19. hétfő, 12:08
Fotó: Reuters

Számos veszélyes vegyi anyagot mutatott ki az Adidas, a Nike és a Puma által forgalmazott futballruházatokban a Greenpeace legfrissebb vizsgálata. Az Adidas ikonikus Predator futballcipői például 14-szer több PFC-t tartalmaztak, mint amit a cég saját előírásai megengednek. Greenpeace-aktivisták ezért hétfőn Budapesten az Adidas Váci utcai márkaboltja előtt demonstráltak.

A Greenpeace közleményéből kiderül, hogy az érdekvédő szervezet 2014 márciusában összesen 33 terméket: 21 futballcipőt, 7 futballmezt, 4 kapuskesztyűt és 1 Brazuca futball-labdát vásárolt 16 országban, nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A vásárolt termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy a laboratóriumi vizsgálatok mind a három cég sportruházataiban találtak perfluorozott anyagokat (PFC-k), nonilfenoletoxilátokat (NPE-k), hormonkárosító ftalátokat és dimetil-formamidet (DMF). Ezen anyagok között van potenciálisan rákkeltő, illetve a hormonrendszert vagy szaporodási képességeket károsító anyag is. Az NP-k például közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le (sokáig a környezetben maradnak), és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak - emeli ki a közlemény.

A 21 vizsgált futballcipőből 17, a kapuskesztyűknek pedig a fele tartalmazott ionos PFC-ket, gyakran a különösen veszélyes PFOA-t. Az Adidas Predator cipője mellett a Nike Tiempo cipőjében mérték a legmagasabb PFOA-koncentrációt. Egy Adidas Predator kesztyűben is magasabb volt a PFOA szintje, mint amit az Adidas saját előírásai megengednek. A Brazuca (a vb hivatalos labdája) és a vizsgált cipők kétharmada is tartalmazott NPE-ket.

Ftalátokat és DMF-et az összes vizsgált cipőben kimutattunk. A DMF-et oldószerként használják a gyártás során, pedig besorolása szerint szaporodási képességet károsító anyag, valamint a dolgozók bőrét is károsítja.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az Adidas és a Nike is elkötelezte magát a Detox, azaz a méregtelenítés mellett, eddig mégsem tették meg az ígért lépéseket. A Greenpeace a játékosok, a szurkolók és a gyártás környékén élő emberek nevében is kéri a cégeket: hozzák nyilvánosságra, hogy mennyi káros anyagot használnak és bocsátanak ki, valamint hogyan kívánják kiváltani a PFC-ket és a többi veszélyes anyagot - tette hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK