Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belga cég bajai üzeméig visszavezetett lisztériafertőzés miatt a vállalat rengeteg fagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza elővigyázatosságból Európa számos országában, egyebek között Magyarországon is szinte az összes áruházlánc hosszú listát tett közzé.  Ami önmagában nem jelenti azt, hogy tényleg fertőzöttek voltak a zöldségek, ez csak egy preventív lépés, de így is 30 millió euróba került a bevonás - írja a magyarmezőgazdaság.hu a fruchthandel.de portál cikkére hivatkozva.

A kárbecslés tartalmazza a termékek árát, az elmaradt nyereséget, a szállítás, a kezelés, a tárolás és a megsemmisítés költségét, valamint azt, hogy mivel a bajai üzem jelenleg nem termel, kevesebb általános költséget tud viselni. Ez pedig a részvényárfolyamokra is kihatott: a Greenyard-papírok már július 13-án 9,5 százalékot veszítettek az értékükből, július 16-án pedig 30 százalékot.

A veszteség pedig addig termelődik, amíg a cég meg nem győződik, hogy teljesen sikerült felszámolni a baktériumfertőzés esélyét a bajai üzemben.

A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság. A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás - ahogy arról a Nébih korábban tájékoztatott.

A fotó forrása: AFP Photo/Mychele Daniau.