Vesztegetési botrány miatt távozik a BAE-vezér

A BAE igazgatótanácsa nem tartja jó ötletnek a jelenlegi vezér az irányú elképzelését, miszerint még hat évig maradna a posztján - írta a The Times.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 15:02
Fotó:

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a védelmi cég teljes vezetősége ellen vesztegetés és korrupció vádjában eljárást kezdeményezett egy amerikai nyugdíjalap, Mike Turner vezérigazgatót az igazgatótanács (it) lebeszélte, hogy újra megpályázza a posztot. Az it teljes egyetértésben meghozott döntését a befektetők ellenérzéssel fogadták, a részvények árfolyama közel 2 százalékot esett a londoni tőzsdén.

A vállalat ellen először az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma kezdett vizsgálódni, azt követően, hogy felmerült, a cég eddigi legnagyobb egyszeri megrendelését - a BAE megállapodott a szaúdi kormánnyal 72 Typhoon Eurofighter leszállításáról - vesztegetés és korrupció útján szerezte.

A BAE vezetőségének nem csak a minisztériumi vizsgálat miatt kell magát az amerikai fővárosban mentegetnie. Egy michigani nyugdíjalap azzal vádolja a védelmi technológiai cég vezetőségét, hogy ösztönözték de legalábbis elnézték, hogy munkatársaik összesen mintegy 2 milliárd dollár értékben kenőpénzeket fizessenek ki a gyorsabb és simább szerződéskötések érdekében. A washingtoni bíróság szeptember 20-iki kezdettel tárgyalja az ügyet, amelyben a vezetőség mindvégig ártatlannak vallotta magát. Az ügyben Turner neve a vádlottak között szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK