Veszteségbe fordult a svájci viszontbiztosító óriás

A vártnál kisebb díjbevétellel és veszteséggel zárta az első negyedévet a Swiss Re.
MTI-Eco, 2011. május 5. csütörtök, 07:47
Fotó:

A svájci Swiss Re - mérlegfőösszeg szerint a világ második számú viszontbiztosítója a német Munich Re mögött - 665 millió dollár veszteséget hozott össze az első negyedévben az egy évvel korábbi 158 milliós plusz után. Az elemzők átlagosan 1,08 milliárdos veszteségre számítottak.

A visszaesést a sok természeti katasztrófának, főleg a japán és az új-zélandi földrengésnek és az ausztráliai árvizeknek tulajdonították a csütörtökön megjelent beszámolóban.

A vagyon- és balesetbiztosításban a kártérítések és a költségek aránya a díjbevételhez képest (combined ratio) 163,7 százalékra romlott - egy évvel korábban 109,4 százalék volt -, és az élet- és egészségbiztosításban is kissé rosszabbodott a kifizetések aránya a bevételhez képest (benefit ratio), 89,4 százalékra 89,1 százalékról. Ezt már nem tudta ellensúlyozni, hogy a vagyonkezelésben a befektetések megtérülése tovább javult: 4,0 százalékra ugrott a tavalyi első negyedévi 2,8 százalékhoz képest.
A Swiss Re díjbevétele 4,882 milliárd dollár volt, 2 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 4,968 milliárdnál. Az elemzők átlagosan 5,2 milliárd dollárra számítottak.

A március 11-i japán földrengés és szökőár után a Swiss Re szakemberei a földrengések okozta károk és a halálos áldozatok számának erőteljes növekedését jósolták a következő évekre. A társaság elemzése szerint a népesség, illetve a városlakók száma gyors ütemben bővül a földmozgásra hajlamos területeken, így növekszik az ott élők kitettsége is. A Swiss Re tudomása szerint tavaly természeti csapások és emberi mulasztás miatt 218 milliárd dollár értékű gazdasági kár keletkezett, ebből világszerte 43 milliárd dollár volt a biztosított kár. Tavalyelőtt 68 milliárd dollár volt a gazdaságnak okozott kár a Swiss Re szerint.

Tavaly a Swiss Re adózott eredménye 74 százalékkal 863 millió dollárra gyarapodott a 2009-es 496 millióról, pedig a vagyon- és balesetbiztosításban a kártérítések és a költségek aránya a díjbevételhez képest (combined ratio) 93,9 százalékra romlott 88,3 százalékról, és az élet- és egészségbiztosításban is rosszabbodott a kifizetések aránya a bevételhez képest (benefit ratio), 88,7 százalékra 83,8 százalékról. Ellenben a vagyonkezelésben a befektetések megtérülése 3,5 százalékra ugrott a 2009-es 1,8 százalékról.

A Swiss Re díjbevétele tavaly 13 százalékkal 19,652 milliárd dollárra csökkent a tavalyelőtti 22,664 milliárdról.

A Swiss Re-t korábban alaposan megtépázta a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, mert leértékelődtek a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökkel támogatott értékpapírok, amelyekből a csoportnak nagy portfóliója volt. A bajból egyebek közt az amerikai Warren Buffett nagybefektető jegyezte Berkshire Hathaway Inc. befektetési alap 3 milliárd frankos tőkeinjekciója segítette ki 2009-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK