Veszteséges a legolcsóbb autó gyártója

A Tata Motors 3,3 milliárd rúpia (67,2 millió dollár) veszteséggel zárta a második negyedévet részben annak a hatására, hogy Jaguar és Land Rover leányvállalatainál 52 százalékkal esett az eladás.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 20:34

Egy évvel korábban a Tata 7,2 milliárd rúpia (147,2 millió dollár) nyereséget ért el. A legnagyobb indiai járműgyártó nyeresége 5,1 milliárd rúpia (105,0 millió dollár) lett volna a tavaly júniusban megszerzett Jaguar és Land Rover nélkül.

A bevételek 13 százalékkal 162,9 milliárd rúpiára nőttek. A cég adóssága 350 milliárd rúpia (7,1 milliárd dollár), ez elsősorban a Jaguar és a Land Rover megvásárlásával hízott tetemesre.

Az elmúlt időszakban több hitelminősítő rontott a Tata Motors besorolásán a cég nagyra duzzadt adóssága, valamint a Jaguar és a Land Rover gyenge eladásai miatt. Mindazonáltal a Tata részvénye idén az indiai Sensex indexen belül a második legjobban teljesítő papír.

A világ legolcsóbb autójaként reklámozott, 2500 dollárért kínált Nano gyártója jelentős költségcsökkentést hajtott végre tavaly óta, szeptemberben 2200, júliusban pedig újabb 300 fős leépítést jelentett be.

A Jaguar és a Rover nem szorult ugyan kormányzati segítségre, miután az Európai Beruházási Banktól és más hotelintézetektől 340 millió fontos hitelt sikerült fölvennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK