A VTB a június végével záródott hat hónapban 17,1 milliárd rubel (1 rubel 4,26 forint) adózás utáni veszteséget halmozott fel az egy évvel korábbi 5 milliárd rubel nyereséggel szemben.

A bank adataiból kiderül, hogy a második negyedévben 1,2 milliárd rubel nettó nyereséget ért el a bank, mert kevesebbet kellett tartalékolnia a rossz hitelekre, mint egy éve. Az idei második negyedéves nyereség így is 74 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévben 31 milliárd rubelre csökkent a rossz hitelekre félretett tartalék az egy évvel korábbi 48 milliárd rubelről.

A VTB Tier 1 tőkemegfelelési mutatója 0,4 százalékponttal, 10,1 százalékra emelkedett az első hat hónapban.

A legfrissebb adatok szerint az első hét hónapban az orosz bankágazat adózott eredménye 34 milliárd rubel volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 513 milliárd rubeltől.

A múlt héten Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője azt mondta, hogy a bankágazat várhatóan 100 milliárd rubeles profittal fejezi be az évet. Az év elején Alekszej Szimanovszkij, az orosz központi bank első alelnöke még 300-400 milliárd rubeles éves profitot remélt 2015-ben az orosz bankszektorban.

A bankok tavalyi együttes profitja 590 milliárd rubel, egy évvel korábban 1000 milliárd rubel volt.