BUX
39138

Vevőkért kiált a Dell

Gyorsan nőtt ugyan a Dell profitja az elmúlt negyedévben, de az év egészében rosszabbul fog teljesíteni a korábban előre jelzettnél.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 11:49

Az USA második legnagyobb számítógép-gyártója, a Dell nettó nyeresége kétharmadával nőtt a cég üzleti évének július 29-én végződött második negyedében, de az év egészére adott profit-előrejelzését csökkentette. A nettó eredmény 890 millió dollárra nőtt a tavaly május-júliusi 545 millióról, miközben az árbevétel 0,8 százalékkal, 15,66 milliárd dollárra araszolt fel. A cég a vállalatok vásárlásaira támaszkodott, mivel a cégek viszonylag sokat költöttek informatikai rendszereik frissítésére, azonban a kisfogyasztók és a közhivatalok egyre inkább kerülik a pc-ket kínáló boltokat. Ezért az üzleti év egészében már csak 1-5 százalékos forgalomnövekedést vár a Dell, szemben a korábbi 5-9 százalékős prognózissal.

A bruttó profitráta a tavalyi 16,6 százalékról 22,5-re nőtt - nem véletlen, hogy a vállalat vezetősége ennek további szélesítését ígéri a részvényeseknek. A biztatásra szükség is van, ugyanis a piac nem negyedéves profitnövekedést alapján ítélte meg a Dellt a gyorsjelentés közzététele után, hanem a rontott előrejelzés alapján. A vállalat részvényei 7,5 százalékot veszítettek értékükből a bejelentés nyomán.