Vigyázat, az orosz gázcsapok újra záródnak!

Oroszország a Belarusszal folytatott sikertelen tárgyalás után csökkenti a nyugati szomszédja felé exportált gázmennyiséget. Belaruszon keresztül érkezik Európába az orosz gáz 20 százaléka.
NAPI, 2010. június 21. hétfő, 08:47
Fotó:

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő reggeli rendelete értelmében az Oroszország többségi tulajdonában lévő Gazprom csökkenti a Belarusz felé exportált földgáz mennyiségét - tudta meg a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő orosz kormányhivatalnoktól. Az Európába exportált orosz földgáz 20 százaléka érkezik Belaruszon keresztül.

Az orosz elnök döntésére azután került sor, hogy sikertelenül végződtek a legutóbbi gázvitáról szóló tárgyalások. Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató pénteki nyilatkozatában arról beszélt, hogy Minszknek hétfőig meg kell fizetnie 192 millió dolláros gázár-tartozását, ellenkező esetben az orosz vállalat 85 százalékkal csökkenti Belarusz gázellátását. Miller szerint a volt szovjet tagköztársaság állítása, mely szerint a Gazprom tranzitdíjakkal tartozna, valójában csak figyelemelterelés.

Az Oroszország és Belarusz közötti kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre rosszabbodtak, miközben a két ország és Kazahsztán között tervezett vámunió sem alakul az eredeti elképzeléseknek megfelelően. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, aki 2009 júniusában beszélt először a három ország között 2010 júliusáig létrehozandó vámunióról, azt mondta, hogy a megbeszélések legfőbb akadálya az, hogy Belarusz a végletekig ragaszkodik kedvezményes energiavásárlásaihoz.

Putyin márciusi nyilatkozata szerint Oroszország 4,2 milliárd dollárnyi támogatást juttat 2010-ban Belarusznak. A Gazprom ezen felül 625 millió dollárt fizetett a belarusz Beltranszgaz 12,5 százalékos tulajdonhányadáért. A Beltranszgaz a Európa felé exportált orosz gázt szállító gázvezetéket működtető vállalat.

HOZZÁSZÓLÁSOK