Vigyázat! Durva meglepetés érheti most

Az USA belbiztonsági hivatala azt tanácsolja, hogy aki még használja a Microsoft Explorer internetes böngészőt, az azonnal hagyjon fel ezzel, válasszon másik programot, amíg a fejlesztő nem tömi be az Exploreren felfedezett biztonsági rést.
Napi.hu, 2014. április 29. kedd, 12:49
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok Belbiztonsági hivatala arra figyelmezteti az Internet Exporer böngészőt használó internetezőket, hogy a programon tátongó biztonsági lyukon keresztül a teljes számítástechnikai rendszerüket veszélyeztető támadás érheti őket. Ezért azt javasolja, hogy térjenek át másik böngésző igénybevételére, amíg a Microsoft nem dobja piacra az Explorer kijavított változatát.

A szoftverekkel kapcsolatos statisztikákat készítő cégek nagy szórással adják meg, hány embert érinthet a hiba csak az USA-ban. A NetMarketShare.com szerint a felhasználók 56 százaléka az Explorerrel böngészik a világhálón. Ezzel szemben a W3Schools.com csupán 10 százalékra becsüli ezt az arányt. Az előbbi portál szerint a Goolgle Chrome böngészője és a Firefox fej fej mellett 17-17 százalékos piaci részesedéssel bír, míg a W3Schools.com az előbbi súlyát 58, az utóbbiért 26 százalékra teszi.

XP-sek riadó!

Különösen nagy bajban lehet az a becslések szerint 300 millió felhasználó, akinek komputerén a még mindig a Windows XP operációs rendszer fut. A Microsoft ugyanis a hónap elején jelentette be, hogy megszünteti ennek a szoftvernek a támogatását, ezért nem jelennek meg hozzá javítások. Ezeknek a felhasználóknak egy speciális toolkitet ajánl a fejlesztő, amely csökkenti a hackertámadások veszélyét.

Az Explorer nemrégiben felfedezett hibáját kihasználó internetes támadások viszonylag ritkák voltak eddig és a vállalatok meghatározott csoportjai ellen irányultak. Ugyanakkor miután a lyuk ismertté vált, a korábbi rossz fiúk után mások is úgy gondolhatják, hogy kihasználják a támadási felületet - figyelmeztet Satnam Narang, a Symantec számítástechnikai biztonsági cég kutatója. Ráadásul a korábbinál alattomosabban támadhatnak, anélkül is kárt okoznak, hogy egy becsapós kéréssel valamilyen link lekattintására bírják a felhasználókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TrombiJoe, 2014.04.30 08:54

Valóban borzasztó..A böngészőknek úgy kellene működni, hogy a felhasználók gépéhez/adataihoz csak az USA Nemzetbiztonsági Hivatala férjen hozzá, senki más. :) Mint ahogy a mobiltelefonoknál is van... Nehogy már egy hacker piaci cég tudja meg az infókat, az használhatja csak, akinek az USA leadja, cserébe finanszírozhatja a külhoni rendfenntartásait/erőforrásszerző háborúit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html