Villanybringa-forradalom kezdődött, de komoly drágulás jöhet

Csehországban is megugrott az elektromos kerékpárok értékesítése részben a koronavírus-járvány miatt. Az ágazat uniós szabályainak változása miatt drágulás jön - nem csupán a cseheknél.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 15. szombat, 14:25
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A csehek, akik amúgy is nagy barátai a kerékpározásnak, szerelembe estek az elektromos kerékpárokkal - derül ki a Radio Praha cikkéből.

A legnagyobb e-bike-kereskedő, az Ekolo.cz beszámolója szerint harmadával nőttek idén eddig az eladásaik az egy évvel korábbihoz képest. A magyarázat részben a koronavírus-járványban keresendő, mert sokan kerülik a tömegközlekedést, illetve otthon töltik a nyarat.

Jakub Dittrich, az Ekolo.cz egyik menedzsere úgy véli, hogy az üzletek bezárása is hozzájárult, hogy ahhoz, hogy egyszerre sokan vettek e-bike-ot, és további jó forgalomra számít, mivel várakozások szerint november közepéig kitart a viszonylag jó idő. Aki nem szeret maszkot viselni az is erre a járműre szavazhat, ha újra kötelezővé teszik Csehországban a tömegközlekedésben a maszkviselést.

Radin Broz, a szintén villanybringák értékesítésével foglalkozó 4EVER értékesítője arról számolt be, hogy a vevők hajlandóak voltak mélyebben a zsebükbe nyúlni egy jobb kerékpárért. Átlag 50 ezer koronát (650 ezer forint) fizettek. Ezért raktáron már csak ennél drágább gépek vannak. Jövőre 15-30 százalékos drágulás várható, mert az EU dömpingellenes szabályozása miatt az e-bike-kokat Európában fogják összeszerelni. Így állítják le a burjánzó kínai importot.

A Deloitte tanácsadó cég szerint az elektromos kerékpárok használata tovább fog bővülni a következő években, különösen a nagyvárosokban. A cég várakozásai szerint 2020 és 2030 között 130 millió új elektromos bicikli talál majd gazdára. A termék két legnagyobb piaca Európa és Észak-Amerika.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2020.08.15 21:33

Szerintem be kéne tiltani mindent, ami nem okoz dugót és egészséget támogatja. Hajár Fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html