BUX
39006

Virágzik a gyógyszerbiznisz - nagy kár éri a betegeket

A betegek kárára virágzik a gyógyszerexport a szomszédban – az olcsón behozott készítményeket többszörös áron reexportálják.

Barabás T. János, 2016. március 17. csütörtök, 08:53

Aggasztó jelenségre hívja fel a hatóságok figyelmét a Kolozs megyei gyógyszerészkamara: sok esetben azért lépnek fel gondok a gyógyszerellátásban, és azért nem jutnak hozzá a szükséges orvosságokhoz a romániai betegek, mert a készítményeket a gyógyszerforgalmazó vállalkozások külföldön, többszörös áron értékesíthetik - írta a maszol.ro.

A rendszer úgy működük, hogy az importőr cégek olcsó gyógyszert hoznak be Romániába, ami sok esetben nem kerül a patikákba, hanem továbbexportálják egy harmadik államba, ahol már jóval magasabb áron tudják értékesíteni. A termék nem ritkán be sem jön Romániába - vagy ha jön is, nagyon kis mennyiségben -, mivel egyenesen a harmadik államba szállítják.

Az újraexportálás az utóbbi években erősödött fel egyre jobban, ennek pedig az a következménye, hogy megközelítőleg ezer olyan gyógyszert jegyeznek, amely nem lelhető fel a gyógyszertárakban, vagy pedig nehezen lehet beszerezni.

Speranþa Iacob, a kolozsvári gyógyszerészeti kollégium vezetője példával illusztrálta a Mediafax hírügynökségnek a szomorú állapotokat: egy nemzetközi gyártó Romániának - a lakosság alacsony fizetőképessége miatt - nyolc eurós áron adja el a gyógyszert, ugyanezt a terméket egy nyugati forgalmazónak már 25 eurós áron értékesítik. A hatalmas árkülönbségből azonban a romániai forgalmazó is profitálni akar, így az orvosságot ő is továbbadja - nem ritkán ugyanabba az államba - húsz eurós áron.

A jelenséggel és annak negatív következményeivel tisztában vannak a hatóságok, azonban semmit sem tesznek ellene, mivel teljesen legális, unión belüli áruforgalomról van szó.