Visszaharapott a hitelminősítő áldozata

A portugál bankok a Fitch hitelminősítőt "büntetnék" nehéz helyzetükért.
NAPI, 2010. november 9. kedd, 12:00
Fotó:

A Banco Espirito Santo, Portugália első öt bankjának egyike megszakítja kapcsolatait a Ficht hitelminősítővel, mivel úgy véli, hogy nem megalapozott indoklás alapján rontotta kevesebb mint négy hónap alatt három szinttel a pénzintézet adósságainak besorolását. A bírálathoz csatlakozott a Millennium BCP, az egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál bank, amely szerint nem támasztják alá új tények az ország bankjainak sorozatos leminősítését.

Portugália pénzügyi problémái miatt a helyi bankok gyakorlatilag nem jutnak forráshoz a nemzetközi piacon, ezért lényegében kizárólag az ECB-re támaszkodva finanszírozzák tevékenységüket. A Fitch három portugál bankot minősített le tegnap likviditási gondjaikra, teljesítményük gyengülésére és eszközeik romlására hivatkozva.

Ezzel egyidejűleg a tízéves portugál államkötvények hozama átlépve a hét százalékot újabb rekordra nőtt az euró bevezetése óta, a tízéves német papírokkal szembeni hozamfelár pedig soha nem látott magasságba, 449 bázispontra kúszott fel, mivel a befektetők attól tartanak, hogy az ország görög típusú mentőcsomagra szorul.

A portugál bankok októberben 40 milliárd euró hitelt vettek fel az ECB-től, ami kicsivel elmarad a szeptemberitől - derült ki a lisszaboni jegybank adataiból. A görög válság májusi mélypontja előtt a görögországi pénzintézetek 10-15 milliárd euróért folyamodtak az ECB-hez. A Fitchnek éppen az csípi a szemét, hogy ez a fajta kölcsönzésük bőven a válság előtti szint felett maradt.

HOZZÁSZÓLÁSOK