Visszahívják a szívritmus-szabályozókat

Az Egyesült Államok legnagyobb szívritmus-szabályozó készülékeinek gyártója, a Medtronic legszívesebben visszahívná a legújabb műszereit, amelyeket eddig 268 ezer emberbe ültettek be.
Pápai Csaba, 2007. október 15. hétfő, 15:32
Fotó:

A vállalat beszüntette beültethető defibrillátor - Magyarországon 321 beteget érintő - hibás alkatrészének gyártását, és felhívta mind az orvosok, mind a betegek figyelmét a veszélyre.

A szívritmus-szabályozó készülék gyári hibás alkatrésze az az elektróda, amelyik a szívhez kapcsolja magát a készüléket. Esetleges meghibásodása esetén a Sprint Fidelis fantázianevű alkatrész - amely jobb esetben folyamatosan figyelemmel kíséri, és amennyiben szükséges helyrerakja a rakoncátlankodó szív ritmusát - vagy túlzott mértékű lökést ad a szívnek, vagy egyáltalán nem szabályozza azt.

Bár a Medtronic közleménye szerint a hiba a defibrillátor újraprogramozásával minimálisra csökkenthető, a The New York Times által megkérdezett orvosok úgy nyilatkoztak, az esetlegesen törést szenvedő elektródák eltávolítása önmagában jóval veszélyesebb, mint a teljes szívritmus-szabályozó lecserélése.

A Metronics adatai szerint az elektródák 2,3 százaléka, így közvetve mintegy 4-5000 ember szívritmus-szabályozó készüléke mondhatja fel szívbemarkoló hirtelenséggel a szolgálatot a beültetést követő első 30 hónapon belül világszerte. A The New York Times szerint az ennek következtében elszenvedett károsodás miatt a betegeknek sebészi beavatkozásra lehet szükségük. A készülék hibája több száz betegnél okozott már problémákat és valószínűleg öt halálesethez is hozzájárulhatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK