A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) hálózatról a nukleáris programja miatt Teherán ellen elrendelt gazdasági szankciók keretében 2012-ben kapcsolták le az iráni bankokat. A nemzetközi fizetési rendszerből történt kizárás gyakorlatilag megakadályozta Irán számára külkereskedelmi ügyletek és nemzetközi pénzügyi műveletek lebonyolítását.

"Meg tudom erősíteni, hogy megtörtént a bankok visszakapcsolása a rendszerbe" - idézte az iráni jegybank Onur Ozant, a SWIFT illetékes országmenedzserét, hozzátéve, hogy a csatlakozásukat kérő többi bankkal folynak az egyeztetések a rendszerbe történő zökkenőmentes felvételük biztosítása érdekében. A SWIFT szóvivője hírügynökségi megkeresésre helytállónak nevezte az iráni jegybank honlapján megjelent közleményt.

A jegybanki közlemény nem részletezte név szerint a visszakapcsolt bankokat, mindössze annyit közölt, hogy az összes, a fennmaradt szankciók által nem érintett bankot visszakapcsolták a rendszerbe, beleértve a jegybankot is.

Az Irán ellen elrendelt szankciók feloldásáról az elmúlt hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal létrejött megállapodás értelmében a bankok előtt megnyílik az út üzleti kapcsolatok létesítése iráni bankokkal. Kivéve az amerikai bankokat, mivel Washington a nukleáris program miatt életbe léptettetnél korábbról datált szankciókat is érvényben tart Iránnal szemben.