Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Információik szerint a visszavonás a balesetet vizsgáló bizottság jelentésétől függően részleges, vagy teljes is lehet. A balesetet követően a tajvani hatóságok megtiltották a repülést az összes, helyi lajstromszámmal rendelkező ATR 72-essel, hogy kivizsgálják, a gépek megfelelnek-e a helyi előírásoknak és követelményeknek.

A légügyi hatóságok szerint a légijármű-üzembentartási engedély esetleges visszavonása nem érinti a TransAsia diszkont leányvállalatának, a V airnek az engedélyeit. Hozzátették: a légitársaságot korábban már eltiltották az újabb nemzetközi útvonalak nyitásához szükséges engedélyek beadásától, miután tavaly júliusban egy másik ATR72-esük is lezuhant 48 ember halálát okozva.

A TransAsia kedden jelentette be, hogy összes ATR-pilótáját továbbképzésre küldi, mivel kiderült, hogy a múlt héten folyóba zuhant repülőgép pilótái a rossz helyett a működő hajtóművet állították le. A Reuters hírügynökségnek a hatóságok szerdán azt mondták, a 49 ATR-pilótából tíz megbukott azon a szóbeli vizsgán, amelyen a hajtóműhiba utáni eljárásokat kellett bemutatni, 19-en pedig nem vettek részt, a 29 pilótát felfüggesztették. A TransAsia közölte: elfogadhatatlan számukra az eredmény, azokat a pilótákat, akik újra megbuknak a teszten, elbocsátják.

A társaság Tajpejből Kinmenbe tartó, GE235-ös számú járata 53 utassal és 5 fő hajózó személyzettel a fedélzetén Tajpejben egy folyóba zuhant 3 perccel a felszállás után. A járatot egy turbólégcsavaros ATR 76-600-as teljesítette, az alig egy éves gépen legutóbb január 26-án végeztek műszaki ellenőrzést.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a felszállás után a pilóták központi hibajelzést kaptak, a bal hajtómű teljesítménye csökkent, majd a jobb hajtómű légcsavarja vitorlába állt és átesésre figyelmeztető jelzést kaptak és leállították azt. A pilóták többször megpróbálták újraindítani a hajtóművet, az pedig már később derült ki, hogy tévesen a jól működőt állították le.

A tajvani polgári légiközlekedési hivatal (CAA) pénteken közölte, hogy a gépnek tavaly áprilisban gondja volt a hajtóművel, amikor a délnyugat-franciaországi Toulouse-ból a gyártótól a megrendelőhöz repült Ázsiába. Az egyik hajtómű veszített a teljesítményéből, és a gyártónak, a kanadai Pratt and Whitneynek le kellett cserélnie.