Visszavonták egy szerb bank működési engedélyét

A szerb jegybank visszavonta a Privredna Banka működési engedélyét, és vagyonát átadja a rossz hiteleket kezelő állami pénzintézetnek.
Barabás T. János, Napi Gazdaság, 2013. október 29. kedd, 13:56
Fotó: Napi.hu

Visszavonta a belgrádi Privredna Banka működési engedélyét a szerb jegybank (NBS), miután az megállapodott a rossz hiteleket kezelő állami Banka Postanska Stedionicával és a betétbiztosító ügynökséggel vagyonelemeinek átadásában. A jegybank közleménye szerint ezt számos lépés előzte meg a bajba jutott bank megmentésére, ezek azonban nem tudták talpra állítani a súlyosan tőkehiányos pénzintézetet, s az komoly likviditási problémák elé nézett. Miután nem sikerült stratégiai partnert találni, az NBS igazgató tanácsa elfogadta a pénzügyminisztérium javaslatát, és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében bevonta a Privredna Banka működési engedélyét, s azt adminisztratív igazgatás alá helyezte, amit a csődeljárás megindítása követ.

A Postanska Stedionica tavaly már átvette a 2011-ben 29,7 milliárd dináros veszteséget termelő Agrobanka vagyonát és 260 ezer ügyfelét, idén a sort áprilisban az ugyancsak a rossz hitelek súlya alatt összeomló Razvojna Banka Vojvodinével folytatta. A rossz hitelek arányát országos átlagban 20 százalékra becsülik - írta a Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK