A Tesco Plc. bejelentette, hogy eladja a Giraffe vendéglőhálózatot. A vevő a Harry Ramsden-éttermeket üzemeltető cég tulajdonosa, a Boparan - jelentette a BBC. Az üzlet összegét nem hozták nyilvánosságra. A Tesco három évvel ezelőtt 49 millió fontot (62,7 millió euró) adott az 54 önálló, illetve három Tesco-hipermarketben lévő vendéglőt tartalmazó hálózatért.

A brit kiskereskedelmi vállalat megszabadult törökországi érdekeltségétől is. A Kipa élelmiszerláncban lévő 95 százalékos részesedését a helyi Migros vállalat vette meg 30 millió fontért. A cégvezetés szerint a Kipával viszonylag kis szereplők voltak a rendkívül erős versenyben a regionális piacon.

Maradnak Kelet-Közép-Európában

A reménytelennek ígért vállalkozás feladása abban is segítik a Tescót, hogy tovább erősítse nyereséges kelet-közép-európai, illetve délkelet-ázsiai vállalkozásait - jelentette ki Dave Lewis vezérigazgató.

A vagyonelemek eladása része a Tesco átszervezésének. Tavaly szeptemberben a cég Homeplus névre hallgató dél-koreai vállalkozását értékesítették 4,2 milliárd fontért, korábban az Egyesült Államok piacáról vonult ki a brit cég.

Éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy a Tesco eladhatja a kertépítési cikkeket kínáló Dobbies áruházláncot, továbbá a Harris & Hoole kávézókat. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél határozottabban szupermarketláncára koncentrálja figyelmét és anyagi erőforrásait.