Vizsgálat indult a gyógyszermulti ellen

A BBC szerint az Egyesült Királyság visszaélésekkel foglalkozó szervezete (SFO) vizsgálja a GlaxoSmithKline (GSK) kereskedelmi gyakorlatát. A hivatal közleményben megerősítette, hogy bűnügyi nyomozást indítottak a GSK és leányvállalatai kereskedelmi gyakorlata ellen.
Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 20:36
Fotó: Napi.hu

A brit vállalat, amelyet már több országban hoztak hírbe állítólagos vesztegetéssel, közölte, teljes mértékben együttműködik az üzleti visszaélésekkel foglalkozó hivatallal. Közleményük szerint az üzlet működtetése megfelelt a legmagasabb etikai szabályoknak. Ebben a hónapban korábban a kínai hatóságok már vádolták a GSK munkatársait a kormány és a kórházi dolgozók megvesztegetésével. A GSK nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az SFO bűnügyi vizsgálata kapcsolódik e bármilyen konkrét eseményhez - tudható meg a BBC híradásából.

Már tavaly júliusban a kínai hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak a GSK ellen, és őrizetbe vették a kínai GSK négy vezetőjét. A gyógyszeripari óriás hasonló vádakkal néz szembe Lengyelországban és Irakban is. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, akkor a GSK egyaránt megsértette az Egyesült Királyság vesztegetésről, és az Egyesült Államok külföldi korrupcióellenes gyakorlatról szóló törvényét is. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban lévő székhelyű cégek számára illegális a kormányzati alkalmazottak megvesztegetése.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK