Vizsgálódnak a hitelminősítők háza táján

A nemrég megkezdett SEC vizsgálat arra próbál fényt deríteni, vajon a hitelkibocsátók nyomást gyakoroltak-e az általuk kibocsátott magasabb kockázatú jelzálogkötvények felminősítése érdekében a hitelminősítő intézetekre.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 17:39
Fotó:

Az Egyesült Államok értékpapír piaci felügyeletének (SEC) elnöke a Bloombergnek nyilatkozott a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service háza táján folytatott vizsgálattal kapcsolatban. A SEC elnök elmondta, a vizsgálat célja, hogy kiderítse: a magas kockázatú jelzálog hátterű kötvényeket kibocsátó cégek vajon bármilyen módon kényszerítették-e a hitelminősítőket, hogy eltérjenek a megszokott módszereiktől és ügymenetüktől, amikor azok az általuk kibocsátott kötvényeket a valóságosnál alacsonyabb kockázatúként, azaz magasabb besorolásúként értékelték.

A SEC által feltett kérdés eleve a hitelminősítő intézeteket védi, hiszen azt vizsgálja, érte-e azokat bármiféle befolyás a kibocsátók és az ellenjegyzők részéről a minősítés során. A kérdésfeltevés azonban nem hárítja el a két legnagyobb hitelminősítő feje fölül az ellene felhozott, mind a befektetők, mind a törvényhozók oldaláról elhangzó vádakat, miszerint a másodlagos hitelpiac összeomlásában szerepet vállaltak azzal, hogy a valós kockázatúnál alacsonyabbnak tüntették fel az általuk minősített kötvényeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK