Oroszország hagyományosan legnagyobb idegenforgalmi partnereinek nyugat-európai országaiból idén az első negyedévben 24 százalékkal csökkent a beutazók száma az orosz statisztikai hivatal szerint. Az orosz idegenforgalmi szövetség sajtóértekezletén elmondták: levelet intéztek a külügyminisztériumhoz, javasolva: hozzanak létre egy munkacsoportot a kormány és az ágazat képviselőiből, hogy megoldják a problémákat, amihez nem annyira pénzre, mint a különböző kormányszervek és a szakma munkájának koordinálására van szükség.

A turisztikai szakemberek szerint az összehangoltság és az idegenforgalom állami támogatásának hiánya mellett a legnagyobb visszatartó erő a túristák számára a vízum magas ára és megszerzésének nehézségei. A szövetség megalázónak minősítette a procedúrát, amit az utóbbi dőkben foganatosított intézkedések csak tovább rontottak: az orosz vízumra a folyamodóknak az eddigi 3-10 nap helyett már 8-21 napot kell várniuk. A problémák közé sorolják a tájékozódási nehézségeket, mivel nincsenek latin betűs tájékoztató táblák, és a rossz közlekedést is.

Már nyár közepétől esik a forgalom, mert ilyenkor nincsenek jelentős kiállítások, amik segítik az idegenforgalmat. Nyár vége felé a szállodai szobák nak csak 30-40 százaléka foglalt, ezért a moszkvaiak már azon töprengenek, mennyivel csökkentsék a szállodaárakat, hogy több vendég jöjjön. A szakma a vidéki turizmus fejlesztésében reménykedik, de ehhez az idegenforgalmi irodák anyagi ereje nem elegendő, a kormány segítségét remélik.

Mint a The Moscow Times írta, az egyetlen fény az éjszakában Irán - az Aeroflot teheráni járatára már az év végéig foglalt minden hely, így két extra charter-géppel enyhítik a nyomást. Igaz, az irániak feltűnő érdeklődésében némi szerepe lehet annak, hogy állampolgárainak a kiutazást csak Oroszországba, Törökországba és az Egyesült Arab Emirségekbe engedélyezik.