BUX
38236

Vodafone: kevesebb pénz az IFRS miatt

A standardizálás és az egységes piac jegyében az idei évtől minden európai tőzsdén jegyzett társaság köteles lesz beszámolóját a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint is összeállítani. Ez egyes cégeknek nagyobb kimutatható nyereséget, másoknak viszont kellemetlen meglepetéseket okozhat.

NAPI Online, 2005. január 20. csütörtök, 09:41

Január 1-jétől kezdve - tehát a 2006 elején készítendő 2005-ös kimutatásokkal indulva - minden tőzsdei társaság számára kötelező lesz a nemzetközi számviteli szabályok szerint összeállítani beszámolóit. Ez a kontinensen mintegy 7 ezer vállalatot jelent. A Deutsche Telekom német lapértesülések szerint például emiatt magasabb nyereségre számít, és a hírek szerint így nagyobb osztalékot is fizetne a részvényeseknek.
A brit Vodafone esetében azonban a várakozások szerint néhány százmillió euróval kevesebb lesz a kimutatható cash-flow az amortizációs leírás miatt. Az új előírások szerint ugyanis nem előre meghatározott kulcsok szerint kell elszámolni az értékvesztést, hanem minden egyes eszközre évente meg kell becsülni, meddig maradhat még használatban, mennyi a maradványértéke és annak megfelelően kell elvégezni a leírást.