Már majdnem célba ért a Volkswagen

A Volkswagen-konszern már csak "néhány grammnyira" van az uniós szén-dioxid-kibocsátási normák teljesítésétől Herbert Diess vezérigazgató szerint.
Domokos László, 2020. november 3. kedd, 11:20
Fotó: AFP

Immár "karnyújtásnyira" vagyunk az új járművek szigorúbb uniós kibocsátási normák teljesítésétől. Nem adjuk fel, de nem lesz könnyű a flottacélt elérni - mondta a konszern vezérigazgatója a Financial Timesnak.

Idén az Európai Unióban átlagosan kilométerenként legfeljebb 95 grammos szén-dioxid-kibocsátást kell teljesítenie az autógyártók új modelljeinek. A különböző piaci szegmensekben ettől eltérő, esetenként ennél magasabb is lehet a kibocsátási érték. Például a többségében nagyobb saját tömegű autókat értékesítő Mercedes és BMW esetében is. A modellpaletta legmagasabb kibocsátású öt százalékát pedig átmenetileg, 2021 végéig még ki lehet hagyni az átlagos kibocsátási érték számításából.

Az autógyártók attól tartanak, hogy az elektromos járművek nem kellő arányú értékesítésével a szigorúbb kibocsátási normák miatt milliárdos büntetést lesznek kénytelenek fizetni. A bírság ugyanis eladott autónként és a határérték túllépése minden grammja után 95 euró, ami alapján pillanatok alatt hatalmas összeg jöhet össze.

A járvány miatt visszaesett forgalomban az elektromos és plug-in hibrid autókra adott értékesítés-ösztönző támogatás azonban megnövelte az elektromos autók piaci részesedését. Christian Dahlheim, a Volkswagen konszern értékesítési igazgatója már korábban "kiélezett versenyről" beszélt a normák teljesítésében - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2020.11.03 11:59

Úgy baromság az egész, ahogy van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html