A Volkswagen német autókonszern 2019-ben és 2020-ban kétmilliárd zloty (150 milliárd forint, három Kőröshegyi völgyhíd ára) befektetésével korszerűsíti a wielkopolskai területen lévő üzemét Lengyelországban - írta a Rzeczpospolita. Az első körben új logisztikai csarnokot építettek és modernizálták a hegesztőrészleget. Az utóbbi azt jelenti, hogy növelték a robotok szerepét - részben arra készülve, hogy jövőre új típus gyártását kezdik meg az üzemben.

Összesen 450 új robot áll munkába, amivel az automatizálás aránya a jelenlegi 42 százalékról 80 százalékra ugrik. Ez jó hír a technikai újítások és a hatékony gazdaság szerelmeseinek, ám rossz hír annak a 750 munkavállalónak, akiket a változtatás miatt elbocsátnak. A VW jelenleg Poznanban csaknem 11 ezer embernek ad munkát. Az elbocsátások nemcsak a Poznanban dolgozókat érintik, hanem a Wrzesniában és a Swarzedzében alkalmazottakat is.

A gyártás mellett az adminisztrációs munka egy nagy részét is megszüntetik. A lengyel lap hangsúlyozza, hogy az automatizálás 80 százalékos szintjének köszönhetően a poznani üzem hatékonysága közelebb kerül a Volkswagen más gyárainak teljesítményéhez: javul a nyereségesség a a versenyképesség.